Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Kultura

Otvorena izložba akademskog kipara Ivana Kožarića

  vpž           27.02.2010.         4327 pogleda
Otvorena izložba akademskog kipara Ivana Kožarića

U Gradskom muzeju Virovitica, župan Tomislav Tolušić otvorio je izložbu suvremenog hrvatskog akademskog kipara Ivana Kožarića. U sklopu izložbe pod nazivom „Crteži i skulpture“, prikazana su i filmovi o navedenom umjetniku „Spaljeno sunce“ redatelja Petra Krelje i „Atelier Kožarić“ redateljice Gordane Brzović.

Ivan Kožarić jedan je od najinteresantnijih umjetnika naše likovne scene, autor poznatih javnih skulptura poput „Prizemljenog sunca“ u Zagrebu ili pak spomenika A. G. Matošu u Zagrebu. Kožarić, rođen 1921. godine u Petrinji, sudionik je brojnih svjetskih izložbi i dobitnik prestižnih nagrada, a Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu 1949. godine. Od 1953 počinje izlagati te priređuje stotinjak samostalnih te sudjeluje na dvjestotinjak skupnih i tematskih izložbi u Hrvatskoj i u svijetu. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima i nagrade 'Josip Račić' iz 1994., nagrada „Vladimir Nazor“ koju 1997. godine dobiva za životno djelo.

Odlikovan je 2007. godine Redom hrvatskog pletera za osobite zasluge u razvitku i ugledu Republike Hrvatske. Njegova djela krase mnoge europske i svjetske zbirke suvremene umjetnosti, a predstavljen je i u brojnim svjetskim antologijama i pregledima suvremene skulpture. Izložba koja se nalazi u Virovitici gdje će biti otvorena i u ožujku dio je projekta "Tri muzeja". Tako su izložbu već vidjeli u Slatini u Zavičajnom muzeju, a u travnju će biti postavljena u Našicama.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
12.3.2010. 11:33
Hajde demokrate na izložbu pa pišite o svojim dojmovima jer riječ je o jednom od naj kro umjetnika a ja ću i dvadeset tisjača kilometrov priječi samo da vidim toga barda naše moderne. I to ne u prijestolnici svih rvata nego u Virovitici gradu koji zna što je dobro!


Još iz kategorije Kultura