Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Otvorena Agro StartUp konferencija u Zagrebu

  mps           26.10.2021.         555 pogleda
Otvorena Agro StartUp konferencija u Zagrebu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 26. listopada 2021. godine, u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijane Petir, direktorice ureda Europske banke za obnovu i razvitak Victorije Zinchuk, dekana Agronomskog fakulteta Ivice Kisića, predstavnice Hrvatske poljoprivredne komore Tatjane Radić i predsjednika organizacijskog odbora konferencije Danijela Koletića svečano otvorila Agro StartUp konferenciju te održala prateće predavanje.

 Agro StartUp jedinstvena je edukacijska platforma u Europi kojoj svih godina do sada potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede kao pokrovitelj. Jedan od ciljeva dvodnevne konferencije je povezati studente sa liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se sa primjerima iz prakse i educirali se o procedurama prije kretanja na tržište.

 Ministrica Vučković je u okviru svog predavanja studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede te istaknula: „Iako u ukupnom broju poljoprivrednika čine udio nešto manji od 14 %, hrvatski mladi poljoprivrednici u svojoj proizvodnji koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, a posjeduju i višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika. S obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, naša zadaća i cilj je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 %. Iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima odobrena je potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na prosinac 2020. godine imamo 2 136 mladih poljoprivrednika više odnosno porast za gotovo 10 posto. Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika osigurano 91,7 milijuna eura.“

 Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Ministarstvo poljoprivrede je s navedenim visokim učilištima 2. kolovoza 2019. godine potpisalo Sporazum o suradnji o stipendiranju studenata. U akademskoj godini 2019./2020. stipendiran je 841 student, u 2020./2021. njih 897, a Ministarstvo planira za nastavak provedbe projekta sredstva u iznosu od oko 9 milijuna kuna godišnje, pri čemu ukupna vrijednost projekta za četiri akademske godine iznosi 36 milijuna kuna.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Poljoprivreda