Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kultura

Otvoren Hrvatsko-slovački dom

  Petar Žarković/Glas slavonije           20.09.2010.         1831 pogleda
Otvoren Hrvatsko-slovački dom

MILJEVCI - "S ponosom možemo reći da nam je Hrvatska domovina koju živimo punim životom, a Slovačka pradomovina koju volimo i čiju riječ i kulturu iz duše njegujemo", rekla je saborska zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil na otvorenju Hrvatsko-slovačkog doma u Miljevcima u općini Nova Bukovica, nedaleko od Slatine. U tom je mjestu, naime, pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, u subotu održana treća kulturno-zabavna manifestacija Miljevački dani kukuruza. Zbog kiše i hladnog vremena nije bilo uobičajenog mimohoda i prikazivanja nekadašnjih običaja berbe kukuruza, rezanja kukuruzovine i komušanja, ali je ipak sve bilo u znaku kukuruza, od različitih kolača i slastica do ukusnih klipova kuhanih u kotlovima.

Središnji dio manifestacije bilo je otvorenje Doma, ispred kojega su vrpcu zajedno prerezali saborski zastupnici Zdenka Čuhnil i Josip Đakić te državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić. Otvorenju je nazočila i izaslanica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak. Predsjednik Matice slovačke u Miljevcima Đuro Sobol, ali i drugi gosti, zahvalili su svima koji su pomogli gradnju Doma, vrijednog 1,1 milijun kuna.

Inače, u Područnoj školi u Miljevcima održava se nastava na slovačkom jeziku, a Radio Slatina emitira tjednu emisiju za Slovake i njihove prijatelje na slovačkom jeziku. Matica slovačka danas ima 110 članova, što je više od 30 posto stanovnika Miljevaca.

Neumorni čuvari tradicije

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su slatinski KUD Dika, Matica slovačka Zokov Gaj, Matica slovačka i Kulturno-umjetnička udruga "Franjo Strapač" iz Markovca Našičkog, Matica slovačka Osijek, Matica slovačka i KUD Braća Banac iz Josipovca te domaćini manifestacije, Matica slovačka Miljevci.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mislimjesam
21.9.2010. 20:15
ispravak! KUD Braća Banac iz Josipovca Punitovačkog!


Još iz kategorije Kultura