Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dani Milka Kelemena

Otvoren 9. Međunarodni festival Dani Milka Kelemena

  sbg, Petar Žarković           02.10.2003.         3467 pogleda
Otvoren 9. Međunarodni festival Dani Milka Kelemena

SLATINA, 2. listopada – Svjetskom praizvedbom baleta «Drammatico», u izvedbi Marka Boldina, člana plesnog teatra Atelier Chorégraphique, večeras je u Slatini službeno otvoren 9. Međunarodni festival Dani Milka Kelemena posvećen najvećem hrvatskom suvremenom skladatelju rođenom u Slatini. Mark Boldin je osmislio i koreografiju ovog Kelemenovog koncerta za čelo i njome je oduševio i samoga skladatelja, koji kaže da je Boldin sjajno pokretima i izborom slika koje su prikazivane na platu «oživio» ovo njegovo djelo. »Specifičnost ovoga djela je da je nastalo u mojoj «zreloj» fazi, kada sam postao neopterećen što će o njemu reći kritika», kazao nam je Kelemen, pojašnjavajući «Drammatico» kao glazbu koju su u njemu pobudile dvije tragedije: bolest i agonija njegovoga brata i stravičan događaj na sarajevskoj tržnici u kome su poginuli deseci ljudi. Djelo je skladao 1995. godine, a praizvedeno je u Njemačkoj. Baletna izvedba bila je, kaže maestro Kelemen, i za njega veliko i vrlo ugodno iznenađenje.

Atelier je večeras u Slatini izveo i predstavu NMQP. Na glazbu Manu Chao i Charlesa Aznavoura izvele su je članice Ateliera Giulia Ferrari i Ersilia Nikpalj. Sjajne plesačice i poznata, moderna glazba, u publici su izazvali pravu buru oduševljenja pa su plesačice nekoliko puta morale nazad na pozornicu. Problem čak nije predstavljala niti činjenica da je to bio zadnji u nizu današnjeg događajima vrlo bogatoga dana.

Između dvije predstave zagrebačkog plesnog teatra posjetitelji u Domu kulture mogli su doživjeti nešto sasvim drugačije – nastup ansambla za ranu glazbu «Minstrel». Ansambl je osnovan 1992. godine i čine ga pjevači i instrumentalisti koji su i večeras u Slatini potvrdili da sjajno izvode vrhunska djela rane glazbe na autentičnim instrumentima, iz orginalnih notnih zapisa. Uz europske, publici su predstavili i rijetko izvođena glazbena dostignuća hrvatskih autora toga vremena što je publika nagradila velikim aplauzom.
Ova tri posve različita programa izvedena u dva sata u Domu kulture pokazala su da je publika slatinskog Festivala dobro prihvatila i prepoznala ideju festivala da se pomire i suprostave «nove» i «stare» glazbe i da se izgradi most između tih dvaju razdoblja kako bi se pokazalo kako je nastala «nova» umjetnost, «nova» glazba i da ona nije niti nerazumljiva niti beskorisna, te da se lakše osjete nove duhovne vrijednosti koje su ugrađene u glazbu novoga doba.

Festival je otvorila zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin kao izaslanica pokrovitelja Festivala predsjednika RH Stjepana Mesića. Ona je kazala kako je ovaj Festival kruna dugogodišnjeg rada na afirmaciji kulturnog stvaralaštva i da se kroz njega ističe uzajamna pripadnost Milka Kelemena, skladatelja kojemu pripada izdvojeno mjestu u suvremenoj hrvatskoj, ali i svjetskoj umjetnosti i grada u kojemu je rođen i kojemu se ponovno vratio. KLAVIRSKI KONCERT I IZLOŽBE

Takvu ideju o Festivalu Milko Kelemen iznio je još prije devet godina, na prvome okupljanju glazbenika u Slatini a današnja večer je samo potvrdila da se upornošću to i postiglo.
Večeras je na programu Festivala, prije službenog otvorenja, bio i nastup ruske pijanistice Natalije Maričeve, koja još od 1995. godine radi u Hrvatskoj kao profesorica klavira u Glazbenoj školi «Mirković».
U Hrvatskom domu gdje je muzicirala ruska pijanistica otvorena je i izložba fotografija i održano predavanje na temu «Kina, zemlja koju ne poznajemo». Fotografije su uglavnom snimili članovi delegacije Hrvatsko-kineskog prijateljstva kada su 1998. godine boravili u Kini.

Na otvorenju izložbe bio je i veleposlanik NR Kine Zhi Zhaolin sa suprugom Wang Jenmei i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva, narodni izaslanik NR Kine Andrija Karafilipović. Prije ovoga događaja gradonačelnica Slatine Ksenija Plantak razgovarala je s gostima iz Kine o mogućnostima unaprjeđivanja gospodarske i kulturne suradnje, te su razgledali gradsku poduzetničku zonu i gradilište buduće akumulacije Javorica. Veleposlanik Zhaolin naglasio je zainteresiranost Kine za razvoj suradnje na području drvne industrije jer je sada, kako je rekao, cijela Kina jedno veliko gradilište.

Nakon toga u Galeriji je otvorena izložba «Vaze za cvijeće 2002.», međunarodna izložba keramike na kojoj su predstavljena djela 22 umjetnika iz 26 zemalja. Ta izložba, koja je u Slatinu stigla u okviru projekta triju muzeja: našičkog, slatinskog i virovitičkog, stići će nakon Slatine i u Viroviticu pa će se i Virovitičani moći upoznati s najnovijim rezultatima svjetske umjetničke keramike.

Opširnije o Festivalu možete čitati na adresi http://www.virovitica.net/kelemen

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dani Milka Kelemena