Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Politika

Otkud Češekove optužbe: Glavaš se iz zatvora sveti Josipoviću jer mu je oduzeo generalski čin?

  Drago Hedl/Jutarnji list           21.04.2012.         2104 pogleda
Otkud Češekove optužbe: Glavaš se iz zatvora sveti Josipoviću jer mu je oduzeo generalski čin?

Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom odbija zahtjev Branimira Glavaša da se poništi odluka predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića, kojom mu je 9. rujna 2010. oduzeo čin general-bojnika. Glavašu je čin oduzet zbog presude Vrhovnog suda kojom je zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva osuđen na osam godina zatvora. Odlukom predsjednika Republike, Glavaš je na taj način izgubio pravo predstavljati se kao general-bojnik, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana uz generalski čin.

Sud odbacio žalbu

Glavaš se na odluku predsjednika žalio zbog navodne povrede njegovih ustavnih prava, prava na obrazloženu odluku te, kako je naveo u svom zahtjevu, navodnog kršenja Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Glavaš je posebno naglasio da se čin može oduzeti samo djelatnoj vojnoj osobi, ali ne i pričuvniku, u kojem je statusu on bio kad mu je čin oduzet.

Visoki upravni sud odbacio je Glavašev zahtjev kao neosnovan jer mu, kako stoji u obrazloženju, odlukom predsjednika Republike nisu kršena Ustavom zajamčena prava, a čin mu je oduzet zbog pravomoćne presude za ratne zločine

Burić i Glavaš sve znaju

Upravni je sud odbacio i Glavaševu tvrdnju da mu se, kao pričuvniku, nije mogao oduzeti čin jer, kako stoji u obrazloženju, Zakonom o službi u oružanim snagama propisano je da su vojne osobe djelatna vojna osoba, ročnik, pričuvnik i kadet, pa se dakle i pričuvniku može oduzeti čin jednako kao i djelatnoj vojnoj osobi. Visoki upravni sud presudu je donio 2. veljače, no ona je strankama u postupku otpravljena tek polovicom travnja. Činjenica da su stranke u postupku, pa tako i Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan, presudu zaprimile početkom ovoga tjedna vremenski se podudara s optužbom saborskog zastupnika HDSSB-a, Igora Češeka, koji je u Hrvatskom saboru optužio predsjednika Republike da živi u stanu otetom nakon Drugog svjetskog rata zagrebačkoj židovskoj obitelji.

S obzirom na to da je u HDSSB-u potpuno nemoguće da bi njihov saborski zastupnik, bez znanja predsjednika Kluba zastupnika Dinka Burića, ali i samog Glavaša, istupio samoinicijativno s tako teškom optužbom, očito je Češekov ispad bio osveta Josipoviću zbog presude Visokog upravnog suda.

Mlad i neiskusan

U HDSSB-u su zacijelo ocijenili da je najbolje da s takvom neistinom izađe upravo Češek kako se stranački "veterani" Burić, Vinković ili Drmić ne bi kompromitirali, te da se, s obzirom na Češekovu mladost (32 godine), mogu pozvati na njegovo neiskustvo.

Kada je u siječnju ove godine saborski zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković napao zastupnika SNS-a Vojislava Stanimirovića, povezavši ga sa slučajem silovanja Vukovarke, na koju je navodno i pljunuo, Dinko Burić hitno je zatražio stanku. Nakon pauze ispričao se zbog Vinkovićeva neprimjerenog istupa.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

black
23.4.2012. 11:00
nitko nije spomenio ime Češek dok je postavio pitanje na aktualnom satu o ``KIO``Orahovica i ``GAJ`` Slatina, niti dok je zahtjevao amandmane za VPŽ prilikom izglasavanja državnog proračuna za 2012 godinu?
cheguevara
23.4.2012. 7:44
bolesnik, prestani krasti tuđi nick, nisi interesantan!
cheguevarа
23.4.2012. 1:16
dok je Glavaš stvarao i branio ovu državu Josipović je bio gdje? gdje je bio Josipović? u srpskom dupetu odakle je izvirio i dans? ili gdje?
cheguevara
22.4.2012. 17:16
netko ozbiljan ne može. neuk i nemoralan - može.
radioton
22.4.2012. 10:56
zašto se i danas političari služe lažima da bi nekoga oklevetali. Sam je gos. Češek priznao da ne posjeduje dokaze za istu izjavu. kako netko ozbiljan može nešto izjaviti a da prije toga nije tražio dokaza?
siniša prpić
22.4.2012. 9:45
Govori li to i nešto o samoj Stranci ( HDSSB ) ......?!
Jedan laže, drugi podmičuje suce.....
karlo01
22.4.2012. 0:17
Jednom izrečenu glupost teško je demantirati pa tako i ovu.Mladi sabornik se htio malo eksponirati pa dade glupu izjavu koju sada demantira kao neznam ja ništa čuo sam na televiziji od Čićka !
konjica
21.4.2012. 15:33
Potpisujem Jerka i podsjećam drivu ...useliti u stan tzv. klasnog neprijatelja poslije drugog svjetskog rata bila je praksa pobjednika od vardara pa do triglava.proglasiš imovinu narodnom po nekoj osnovi i ostalo je povijest.
Tomo
21.4.2012. 12:44
Slažem se sa jerkom! Jako mi je žao što sam dao glas HDSSB-u, prvenstveno jer idu sa nekim glupim temama u saboru poputi ove sa predsjednikom. A to što sam ja obišao preko 200 firmi u ZG i gotovo ne neizvedivo naći posao o tome nepričaju, govorim o ZG. A posao tek naći u VT ili još pak istočnije, hmm veća jer vjerovatnost da će te podmornica zgazit na oranici. A strahovit rast cijena i brutalan pad standarda. Da to te mutave političare nezanima. Ma svi su isti, gotovo svi.
neutralan
21.4.2012. 12:08
Drago Hedl , JUTARNJI LIST , smatram da je svaki komentar suvišan. Ovakav tekst očekivan.
cheguevara
21.4.2012. 10:11
dakle, ako hoćeš plasirati vijest a ne želiš da znaju da si to ti rekao - samo šapni budali, on će dalje prenijeti....
jerko
21.4.2012. 9:55
Da li će možda poskupiti struja?! Da li pada standard građana i rastu cijene goriva? Da li je na pomolu raspad Kukuriku koalicije zbog svađe Jakovčića i Čačića?! Zar se o takvim stvarima ne smije pisati nego samo o Đakiću i Glavašu?


Još iz kategorije Politika