Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Suhopolje

Otkriven Spomenik hrvatskim žrtvama u Mrtvom Jarku kod Suhopolja

        09.10.2010.         3567 pogleda
Otkriven Spomenik hrvatskim žrtvama u Mrtvom Jarku kod Suhopolja

Danas je u Mrtvom Jarku, dijelu šume na istočnim obroncima Bilogore u Općini Suhopolje kraj sela Mala Trapinska, svečano otkriven Spomenik hrvatskim žrtvama. Otvorili su ga predsjednik virovitičke Udruge Hrvatski domobran Vlatko Ljubičić  i načelnica Općine Suhopolje Zlata Šljivac. Nazočnima se je u ime domaćina obratila načelnica Šljivac zahvalivši se članovima virovitičkog ogranka Udruge Hrvatski domobran na trudu da se obilježi ovo stratište. „Nikada ne smijemo zaboraviti nedužne ljude koji su pobijeni bez suda i presude u vrijeme kada je Drugi svjetski rat odavno završio i to samo zato što su bili Hrvati.  Na samo dva stratišta u okolici Suhopolja, u Pčeliću i Mrtvom Jarku, pobijeno oko 1300 nedužnih hrvatskih vojnika i civila", rekla je načelnica Šljivac.

Predsjednik virovitičke Udruge Hrvatski domobran Vlatko Ljubičić posebno se je zahvalio preminulom predsjedniku Udruge Antunu Sudareviću koji je inicirao ovu akciju. „Mrtvi jarak je stratište nedužnih hrvatskih vojnika i civila pobijenih nakon Drugog svjetskog rata 1945.godine.  Ovaj jarak se nekad zvao Duboki jarak. Zbog njegove dubine i položaja izabran je  kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Dovedeno je više kolona i više grupa zarobljenika, koji su tu mučeni i ubijani. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice. Članovi virovitičke podružnice Društva za obilježavanje grobišta izvršili su 2007. godine probno iskapanje na prostoru jedne od  ovih masovnih grobnica. Naišli su na posmrtne ostatke žrtava i dijelove vojničke opreme", rekao je među ostalim Ljubičić. Pročitao je i izvod iz pisma i zapisnika o ovim i drugim strašnim zločinima nekoliko suhopoljskih partizana koji su 29. srpnja 1945. godine poslali tadašnjem ministru jugoslavenske vlade Andriji Hebrangu.

„Dragi druže Andrija!
..... Pred oko mjesec dana bilo je dotjerano u Suhopolje nekoliko stotina zarobljenika koje su otpremili u šumu i tamo sve potukli. Iste su najprije isprebijali, pa su onda klali. To su izvršili drugovi iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade koji su onda bili u Suhopolju, a kad su se vraćali u Suhopolje govorili su narodu kako su ih potukli.

Ovi drugovi koji su bili u V. Crnogorskoj proleterskoj brigadi govorili su narodu da su ranije bili četnici, a sada su prešli u partizane. Iz toga se može zaključiti da ovi Srbi, sada kao četnici pod drugom firmom (maskom) ubijaju nevine Hrvate.
Na ovo narod ne gleda dobro (...) nezadovoljni smo zbog masovnog ubistva koji su vršeni oko Suhopolja, jer su viđeni mrtvi kojima je vađeno srce i razni dijelovi tijela"
. - dio je iz pisma upućenog Andriji Hebrangu.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Saborskog odbora za ratne veterane Josip Đakić naglasio je da su Hrvatski sabor i Odbor za ratne veterane u prijedlogu Zakona izričito tražili da se sva grobišta, mučilišta i stratišta moraju dostojno obilježiti.  „Zakoni Europske unije osudili su sve totalitarističke režime pa tako i komunistički režim. Ti se zločini moraju do kraja istražiti i ne smiju zaboraviti, a svi počinitelji koji su još danas živi moraju biti za to osuđeni.  Jednaki su i crni i crveni zločini, ništa nisu drugačiji oni koje su počinili fašisti, ali i ništa manji nisu niti oni koje su počinili partizani i komunisti kopirajući ono što su nakon Dugog svjetskog rat učinili Rusi Poljacima kod nas su to činili komunisti Hrvatima. Obilježavati ćemo ih, klanjat ćemo im se i tražiti da naši sudovi sude preživjelim zločincima", rekao Đakić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
10.10.2010. 11:36
...možda za jedno 60 godina i mi pravi hrvatski branitelji, koji nismo služili nikome, nego samo najdražoj Domovini, a za zasluge za obranu i oslobađanje iste od 1990 do 1995.godine - dobijemo crnu mramornu ploču na nekoj neuglednoj zgradi blizu središta Virovitice...za ovako lijepi i veliki spomenik vjerojatno nemamo novaca...
ivan2
9.10.2010. 21:44
Koliko je hrvatske krvi proliveno za našu državnost . slobodu i mir moraju svi naraštaji to znati ,


Još iz kategorije Suhopolje