I sindikat visokog obrazovanja traži veće plaće u svom sektoru
Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata
Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sinčić: Hrvatsku očekuje kolaps svih sustava
U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

Otkrivamo zašto se Hrvati truju salmonelom: „Kontrola hrane iz EU-a bila nam je preskupa!“


  Zdravlje           slobodnadalmacija.hr           19.11.2016.         1163 pogleda
Otkrivamo zašto se Hrvati truju salmonelom: „Kontrola hrane iz EU-a bila nam je preskupa!“

Razlog za prešućivanje informacije o mesu zaraženom salmonelom, koje se koncem listopada prodavalo u trgovačkom centru "Lidl", nije zataškavanje, odnosno zaštita gospodarskih subjekata uključenih u ovu priču, nego isključivo aljkavost državnih službenika koji su o tomu trebali promptno alarmirati javnost.

Tako barem tvrdi Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, koji je zbog afere sa zaraženim mesom od Vlade u srijedu zatražio razrješenje Tomislava Kiša, svog pomoćnika, zaduženog za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Opasna bakterija, podsjetimo, pronađena je u pilećem fileu u pakiranju od kilograma koje je uvezla Mesna industrija "Braća Pivac", a proizvela poljska tvrtka "Indykpol", te u pačjim prsima mađarskog proizvođača "Hungerita".

Zahvaljujući "Lidlovu" sustavu samokontrole u mesu je otkrivena salmonela, o čemu je on 2. studenog obavijestio Ministarstvo poljoprivrede, koje devet dana nakon toga slučaj prijavljuje u RASFF - brzi sustav uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Hrvatski kupci, pak, za zdravstveno neispravan proizvod doznaju iz novina, jednako kao i ministar Tolušić.

Ganjaju profit

- To je, ponavljam, nedopustivo i više se neće ponoviti. Informacije o opasnim i povučenim proizvodima objavljivat ćemo promptno na web-stranici Ministarstva, a potrošačima će biti dostupan i link na RASFF sustav. I mene je šokirala ova informacija o salmoneli jer kupujem u "Lidlu". Zvao sam odmah doma da provjere što imamo u škrinji, no kako i supruga i ja preferiramo hrvatske proizvode, straha nema - kaže Tolušić.

Ova je situacija, prema njegovim riječima, dokaz da "dio naših uvoznika ganja profit plasirajući na tržište robu sumnjive kvalitete i nutritivne vrijednosti".

- U svakom slučaju, najavljujem kontrole robe s područja Europske unije. Ono što nam dolazi iz trećih zemalja obvezno se provjerava na granici, no čini se da i uvoz iz EU-a zahtijeva rigoroznije kontrole, pogotovo kad je riječ o kvarljivim namirnicama - drži Tolušić.

Hrvatska poljoprivredna komora već godinama inzistira na tomu da uvozna roba mora prolaziti jednako stroge procedure kao i naša.

- Domaći poljoprivredni proizvođači moraju zadovoljiti rigorozne mjere kako bi stavili svoje proizvode na police, a uvozi se sve i svašta. Republika Hrvatska nije kanta za smeće. Zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom gospodarskom komorom zalagat ćemo se za uspostavu standarda kvalitete koji bi trebao biti jednak za domaću i uvoznu robu - kaže Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

A gdje je certifikat?

Priliku da bolje kontroliramo robu iz uvoza propustili smo izbjegavanjem donošenja nacionalnog programa uzorkovanja i kontrole proizvoda uvezene hrane iz EU-a, kaže dr. sc. Mate Brstilo, bivši dugogodišnji ravnatelj Uprave za veterinarstvo i voditelj pregovora s Bruxellesom u poglavlju o sigurnosti hrane.

- Imali smo tu mogućnost neposredno prije ulaska u EU. Smatram da je novac problem što se nije krenulo s takvim programom, jer bi te kontrole koje, inače, nisu jeftine, išle na teret države, a tek u slučaju pronalaska zdravstveno neispravne robe na teret uvoznika i proizvođača.

- Umjesto toga, mi smo, dakle, s punom vjerom prihvaćali uvezenu hranu iz EU-a, a garancija njezine ispravnosti nam je trebao biti jedinstveni zdravstveni certifikat koji, prema propisima Europske unije, odnosno uredbi o hrani, mora imati proizvod iz uvoza. Problem je, međutim, i to odgovorno kažem, što nema svaka od istočnih članica EU-a tehnološki ni zdravstveni standard kakav ima Hrvatska - govori Brstilo.

Naš sugovornik dodaje i kako su do njega dolazile informacije o tomu da se posljednjih godina pri uvozu nije ni provjeravalo ima li proizvod zdravstveni certifikat, ako bi imao onaj standardni trgovački - sa zemljom porijekla, imenom proizvođača...

- Zbog svega toga meritorno tvrdim da Hrvatska mora imati svoj nacionalni monitoring mesa i mesnih prerađevina koje uvozimo u ogromnim količinama - drži Brstilo.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: