Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  In memoriam

Otišao "posljednji Mohikanac" već pomalo zaboravljenog vremena, mladenački duh nikada ga nije napustio

  Srđan Bojčić           22.03.2024.         4149 pogleda
Otišao "posljednji Mohikanac"  već pomalo zaboravljenog vremena, mladenački duh nikada ga nije napustio

Iznenadna smrt Petra Kavgića zatekla je mještane njegova grada u nevjerici s riječima: „pa vidjeli smo ga neki dan kako šeće po gradu“ . Ovaj vitalni, stariji gospodin, osim po prepoznatljivoj šetnji gradom u svom sivom baloneru zapamćen je kako vrsni znalac lokalne prošlost, Posljednji Mohikanac već pomalo zaboravljenog vremena. Svojem svakodnevnom šetnjom metaforički se vraćao u vrijeme svog odrastanja u tada multinacionalnu, multikonfesijsku i višejezičnu Slatinu. Upravo onu Slatinu o kojoj je vrlo rado pričao sa svojim sugovornicima i vizualno ih prenosio u određeno vrijeme.

Kroz njegove priče svaka slatinska kuća dobila je svoju izvornu fasadu iz vremena nastanka, svako NN lice dobilo je svoje ime i prezime, svaki događaj dobio je razlog. Kao živi svjedok promjena koje su zahvatile ovaj prostor u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća u njegovom pamćenju ostale su slike odvođenja slatinskih Židova u logore, pokrštavanje i rušenje pravoslavne crkve u Slatini i iseljenje velike njemačke zajednice iz grada u vremenu poraća. Traumatična iskustva koje je on vrlo zorno mogao prenijeti na svoje sugovornike od laveži pasa na Židove u koloni do kolodvora do zvuka padajućih cigli s baroknog zvonika pravoslavne crkve.

Uz ove traumatične slike uvijek je u razgovor „uskočila“ i pokoja pošalica ali i komična zgoda ili nezgodna vezana uz pojedince iz njegove sredine. Mladenački duh nikada ga nije napustio pa je s velikim žarom i dalje govorio o projektima, idejama i stručnima radovima na brojnim poljima na kojima je djelovao; od angažmana u očuvanju i vrednovanju antifašizma do utjecaja srpske zajednice na širi prostor zapadne Slavonije. Iza impresivne biografije i radnog vijeka kao predavač na više sveučilišta iza imena Petra Kavgića ostali su brojni stručni i znanstveni članci te publikacije usko vezano uz polje njegova rada, no jednako tako i brojne ispričane i neispričane priče. Smrću Petra Kavgića zajednica je izgubila svoga važnog člana doktora znanosti, poznavatelja lokalne prošlosti, oca, djeda, prijatelja, ali i zanimljivog starijeg gospodina spremnog za ugodan razgovor o nekom drugom, koliko teškom toliko i zanimljivom vremenu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam