Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Komentar

'Osoba' godine drugi je put zaredom izgubljeno vrijeme

  Miodrag Šajatović/Lider           30.12.2011.         1897 pogleda
'Osoba' godine drugi je put zaredom izgubljeno vrijeme

Od 1995., kad je magazin Time 'osobom' godine proglasio kompjutor, pokušavam potkraj godine u kolumni (u Poslovnom svijetu Večernjeg lista, Poslovnom tjedniku i sada Lideru) proglasiti 'osobu', zapravo pojavu koja je u hrvatskom gospodarstvu obilježila proteklih dvanaest mjeseci.
U drugoj polovini 90-ih za 'osobu' godine birao sam nezaposlenost, vanjski dug, nelikvidnost, PDV i državno jamstvo. U godini pokretanja Lidera (2005.) izbor su bili konkurencija na tržištu i brzina reagiranja. 'Osoba' 2006. bila je korupcija. Pobjednik za 2007., u oštroj konkurenciji s pomahnitalom burzom, bili su parlamentarni izbori na kojima su neočekivano pobijedili HDZ i Ivo Sanader. Za 2009. izbor je pao na ulazak Hrvatske u NATO. 'Osoba' 2010. bilo je - izgubljeno vrijeme.

Dvostruki 'pobjednik' Nakon mnogo analiziranja što bi najbolje moglo odrediti makroekonomsku i poslovnu 2011. prvi put proglašavam dvostrukog pobjednika. Kad se sve zbroji i oduzme, 2011. bila je opet u znaku - izgubljenog vremena.
Izgubljeno je još 12 dragocjenih mjeseci. Kad se zbroje dvije izgubljene godine, u kojima je sada poražena HDZ-ova vlada smiješnim, nazovi ekonomskim, programom oporavka pravila predstavu da se suprotstavlja vanjskim i unutrašnjim potresima, onda će upravo to biti najteža ostavština 2011.
Takvu izboru 'pobjednika' moglo bi se prigovoriti da  se ne uzmu u obzir upravo održani parlamentarni izbori i smjena vlasti. Izbori bi mogli odrediti pobjednika za 2012. Sad je još prerano davati ocjenu. Istina je da se pokazala pojava koja bi se mogla nazvati sviješću o potrebi promjene. Birači jesu tako odlučili, ali svijest o promjeni za sada se odnosi samo na političke garniture. Glasači tek trebaju u 2012. pokazati jesu li spremni na vlastite promjene ili su došli u fazu kad vjeruju da bi samo promjena vlade mogla zaustaviti klizanje zemlje u depresiju.
U najužem izboru za ovogodišnjeg 'pobjednika' bile su i pojave kao što su stagnacija, apatija, otrežnjenje, prilagodba biznisa trajnoj krizi... Netko bi sigurno glasovao za fiksiranje ulaska Hrvatske u EU kao najvažniju ostavštinu 2011. Ali tu je opet u pitanju faktor izgubljenog vremena. Da je Hrvatska ušla u EU 2005., onda bi od toga bilo koristi. Ulazak u uzdrmanu zajednicu europskih država ne donosi nikakve izrazite pluseve.
Ipak, zanimljiva je prilagodba poduzetnika trajnoj krizi. Mnogo tvrtki jednostavno se nije znalo prilagoditi prvom udaru krize 2009. Sad je stanje u realnom sektoru još dramatičnije. Najavu da će u 2012. BDP opet pasti, da neće biti čak ni ovogodišnje stagnacije, međutim, mnogi poduzetnici i menadžeri dočekuju manje dramatično. Ne radi se o tome da nisu zabrinuti i odgovorni. Mnoge tvrtke neće preživjeti 2012. Ali čini se da su mnogi biznismeni otvrdnuli na novu poslovnu klimu. Među članovima poslovne zajednice u 2011. događala se podjela na one koji se znaju prilagoditi i imaju kondicije za to i one koji su godinama prodavali maglu.

Borbeni vs. depresivci Nažalost, u državnom sektoru, uključujući većinu državnih tvrtki, još se živi pod staklenim zvonom. Oni koji su prikopčani na proračun sasvim su nespremni na grubo okružje kojem su pravi poduzetnici, menadžeri i njihovi zaposlenici izvrgnuti već nekoliko godina.
Na neki način Hrvatska se podijelila na one koji su samo depresivni i na one koji su u općenitoj depresiji, ali svakodnevno se inovativnošću i teškim radom bore za opstanak svojih tvrtki.
Vlada koju upravo uključuje mandatar Zoran Milanović ima najvažniji zadatak da 2012. ne bude još jedna godina izgubljenog vremena. Ministarska ekipa i solidna većina u Saboru omogućuju manevarski prostor da se stvori točka preokreta. Očekuje se da će izborni 'revolucionarni entuzijazam' potrajati u prvim tjednima novog mandata, ali isto tako da će se pod naletom recesijskih problema i zakonsko-proceduralnih ograničenja otprilike u proljeće dogoditi kriza identiteta nove vlade. Milanović i ekipa nikako ne smiju imati na pameti da su uskoro lokalni izbori. HDZ je tratio vrijeme i godinama u golemim količinama podilazio glasačima, pa je na kraju poražen. Bit će prekrasno ako na ovome mjestu potkraj 2012. pobjednikom bude proglašena pojava zvana - dobro iskorišteno vrijeme. Čitateljima Lidera, uza sreću i zdravlje, redakcija želi upravo to - da 2012. bude godina dobro iskorištenog vremena.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar