Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

Osnovano Udruženje sajamske i event industrije HGK

  hgk           31.05.2021.         732 pogleda
Osnovano Udruženje sajamske i event industrije HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori osnovano je Udruženje sajamske i event industrije iz kojeg poručuju kako žele osnažiti gospodarski razvoj tog sektora te aktivno sudjelovati u donošenju institucionalnih odluka koje se tiču njihove industrije. Također žele urediti taksonomiju oblika sajmova i terminski uskladiti nacionalni kalendar sajmova kako bi se izbjeglo preklapanje sadržaja.

„Osnivanje ovog Udruženja nastalo je na inicijativu vodećih domaćih organizatora sajmova koji su među najpogođenijim subjektima u pandemiji koronavirusa. Povratak na staro normalno zahtijevat će dosta truda i napora unutar struke, a zajedno ćemo to lakše ostvariti“, izjavio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.

Za predsjednicu Udruženja izabrana je direktorica Zagrebačkog Velesajma Dina Tomšić, a za njenog zamjenika Milan Šangulin, direktor Biograd Boat Showa.Tomšić jeistaknula kako su sajmovi, unatoč trenutno smanjenim marketinškim budžetima tvrtki, prilika za potvrdu statusa na tržištu, ali i za pronalazak novih tržišta na kojem bi mogle plasirati svoj proizvod ili uslugu. „Usprkos sveprisutnim internet modelima komuniciranja i prodaje, sajam kao direktni marketing, kojeg karakterizira komunikacija licem u lice, ostaje i dalje vodeći element koji bitno doprinosi lancu prodaje“, poručila je Tomšić, dodavši kako su mnoge države uključile sajamsku djelatnost u sustav financijskih potpora tijekom pandemije jer time potiču razvoj cijelog lanca industrija u post-korona razdoblju.

Naime, vrednovanje ukupnog gospodarskog učinka ove djelatnosti na regionalnoj i nacionalnoj razini uključuje i značajne vrijednosti povećanja induciranog prihoda MICE sektora (engl. meetings, incentives, conferences, exhibitions) na koji se naslanjaju prometi, maloprodaja i marketinške aktivnosti niza drugih djelatnosti.

Iz Udruženja ističu kako je umrežavanje suština svake sajamske priče te da je na organizatorima danas puno veća uloga nego prije jer, uz dobru organizaciju i snažnu promociju, moraju organizirati i dodatan sadržaj u vidu B2B razgovora, panela, zabavnih i drugih pratećih sadržaja. Ukratko, tržište traži kompletnu priču, s glavom i repom, uvezanu u jednu harmoničnu cjelinu, a suradnjom u sklopu Udruženja, domaći organizatori sajmova i evenata lakše će pratiti te trendove.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo