Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Poljoprivreda

Osnovana Proizvođačka organizacija u sektoru mljekarstva ”Mliječni put Hrvatske”

  vpž           19.09.2015.         1500 pogleda
Osnovana Proizvođačka organizacija u sektoru mljekarstva ”Mliječni put Hrvatske”

U petak, 18. rujna, u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održana je osnivačka skupština Proizvođačke organizacije u sektoru mljekarstva. Skupštini su, osim poljoprivrednih proizvođača s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije koji su zajednički pristupili osnivanju, prisustvovali zamjenik župana virovitičko-podravskog Zdravko Dijaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Tugomir Majdak, ravnatelj Razvojne agencije VIDRA Tomislav Petric…

Novoosnovana Proizvođačka organizacija, koja će djelovati na području na području Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, sa sjedištem u Virovitici, nazvana je „Mliječni put Hrvatske“. Za predsjednika je izabran Mario Rengel iz Velike Črešnjevice, dok su dopredsjednici Mladen Šolčić i Branko Karamarković.

„Mliječni put Hrvatske“ druga je osnovana Proizvođačka organizacija u sektoru mljekarstva u Republici Hrvatskoj, nakon Proizvođačke organizacije Drava-Sava.

Cilj osnivanja je organizirana proizvodnja, marketing proizvoda, zajednički izlazak na tržište te jačanje položaja mljekara s područja dviju županija na tržištu mliječnih proizvoda. Uspostava i potpora proizvođačkim organizacijama definirana je Uredbama Europskog parlamenta i Vijeća 1305/2013 i 1308/201.

Značaj udruživanja i zajedničkog izlaska na tržište naglasio je i zamjenik župana Zdravko Dijaković.

- Cilj osnivanja Proizvođačke organizacije u sektoru mljekarstva je organizirana i planirana proizvodnja te u konačnici poslovanje poljoprivrednih gospodarstava na održiv način. Udruženi, mljekari će se moći kvalitetnije pripremiti za buduće poslovanje i nastup na tržištu, što je vrlo bitno radi jačanja njihovih interesa - rekao je Zdravko Dijaković.

Također, naglašeno je kako će Virovitičko-podravska županija sa svojim službama stajati na raspolaganju organizaciji, a s ciljem upošljavanja svih raspoloživih kapaciteta.

Proizvođačka organizacija je pravni oblik udruživanja kojeg kroz legislativu Uredbi preferira Europska Komisija, a zajednički nastup na tržištu mlijeka mogu imati i proizvođačke organizacije iz dvije ili više država članica Europske unije koje se udružuju u Transnacionalnu organizaciju u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda