Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Osnovana Lokalna akcijska grupa (LAG) Papuk, prvi predsjednik Josip Nemec


  Županija           vpž           31.01.2011.         2224 pogleda
Osnovana Lokalna akcijska grupa (LAG) Papuk, prvi predsjednik Josip Nemec

U Velikoj gradskoj vijećnici grada Orahovice, osnovan je prvi LAG u Virovitičko-podravskoj županiji. Lokalna akcijska grupa (LAG) koju zajednički čine grad Orahovica te općine Čačinci, Zdenci i Crnac nosi naziv ''Papuk'', a temeljem iskustava koja su potvrđena u zemljama članica Europske zajednice ove su jedinice lokalne samouprave odlučile ubuduće zajednički planirati i ostvarivati projekte koji će se financirati iz sredstva pristupnih fondova Europske zajednice.

Na Osnivačkoj skupštini kojoj je domaćin bio Josip Nemec gradonačelnik Orahovice utvrđena je odluka o osnivanju i usvojen je Statut, a orahovački gradonačelnik Nemec izabran je za prvog predsjednika LAG-a ''Papuk'' Za dopredsjednike, Skupština je, na prijedlog inicijativnog odbora, izabrala Mirka Mališa načelnika općine Čačinci te Matu Barukčića načelnika općine Zdenci. Prvi upravni odbor LAG-a Papuk činit će 11 članova, a u isti su izabrani: predsjednik LAG-a Josip Nemec, dopredsjednici LAG-a Mirko Mališ i Mato Barukčić te: Mato Damjan, Ivona Maričić, Darko Žužak, Saša Rister, Ana Štefičar, Izidor Lončar, Anica Kubica i Alica Fofonjka.

U Nadzorni odbor izabrani su Vesna Petričević, Željko Vremić i Alen Jurenac. - Naravno da smo mi, dakle grad i općine preuzeli prvi potez pri osnivanju LAG-a. Kako govore iskustva ovakve lokalne akcijske krupe mogu samo pomoć projektima grada, općina, udruga....Svi smo u ovome novi, ali zato smo tu da zajedno naučimo i zajedno radimo na nečemu iznimno korisnom za naše područje - rekao je prvi predsjednik LAG-a, orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Gošća osnivačke skupštine LAG-a ''Papuk'', bila je ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak koja je još jednom prisutnima pojasnila pravo značenje ove lokalne akcijske grupe te način djelovanja iste.
- LAG čine javni i privatni partneri s određenog ruralnog područja koje čini više susjednih zajednica, a obvezno uključuje predstavnike različitih društveno-ekonomskih kategorija. Imaju pravo na bespovratnu financijsku potporu za provedbu lokalnih razvojnih strategija. VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije biti će uvijek na raspolaganju za sve upite te za pomoć pri radu i iznimno mi je drago da je prvi županijski LAG osnovan upravo u Orahovici. Zajedno ćemo sigurno uspjeti - rekla je Bošnjak.

Na skupštini je jednoglasno potvrđeno kako će visina članarine u LAG-u za fizičke i pravne osobe iznositi 100,00 kn mjesečno te kako udrugu mogu zastupati jedino njen predsjednik i tajnik. Osnivanje LAG-a temelji se na LEADER pristupu koji je pokrenut od strane Europske unije s ciljem razvoja ruralnih područja. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva raspisat će natječaj za odabir LAG-ova. Odabrani LAG-ovi će potpisati sa IPARD agencijom ugovorni sporazum koji obuhvaća tekuće troškove i provedbu specifičnih projekata. Osnivanjem i potvrdom LAG-a od strane IPARD agencije, LAG ostvaruje pravo na povlačenje sredstava iz Europske unije za različite projekte važne za lokalnu zajednicu. (vg, www.orahovica.hr)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: