Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Ekologija

Osniva se Nacionalna parkovna agencija – parkovi prirode bez upravnih vijeća

  Željko Bukša/Vesnik           21.04.2012.         1713 pogleda
Osniva se Nacionalna parkovna agencija – parkovi prirode bez upravnih vijeća

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy predstavila je u petak na konferenciji za novinare nacrt prijedloga Zakona o zaštiti prirode, ističući kako on donosi najveću reformu u zaštiti prirode u Hrvatskoj u posljednjih 50-tak godina. Glavna novost u novom zakonu je osnivanje Nacionalne parkovne agencije koja će preuzeti upravljanje zaštićenim područjima poput osam nacionalnih parkova, 11 parkova prirode i drugih zaštićenih područja.

Novim zakonom će se također u velikoj mjeri pojednostaviti određene procedure vezane uz administraciju zaštite prirode, istaknula je ministrica, ocijenivši kako je riječ o pozitivnoj promjeni u sustavu upravljanja zaštićenim područjima.

Nakon što se formira Nacionalna parkovna agencija bit će ukinuta upravna vijeća u svim sadašnjim nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a sadašnji ravnatelji postat će voditelji do raspisivanja natječaja.

Pomoćnik ministrice za zaštitu prirode Nenad Strizrep rekao je da će Nacionalna parkovna agencija uz upravljačka prava preuzeti i sve zaposlene iz 19 javnih ustanova koje upravljaju nacionalnim i parkovima prirode te poručio da »nitko ne ide na ulicu«.

Istaknuo je njihovu želju da se nacionalni parkovi i parkovi prirode više bave svojom osnovnom djelatnošću, koja je često bila zanemarena na račun ostalih djelatnosti, prije svega hotelijerstva.

U parkovima se mora voditi jedinstvena politika koja će se kreirati u Ministarstvu, rekao je Strizrep. Napomenuo je kako su se koristili dobrim primjerima svjetske prakse i uzeli model SAD koji se u praksi pokazao najboljim.

Cijeli članak pročitajte u Vjesniku

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija