Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Prosvjeta

OŠ Vladimir Nazor na popisu škola koje bi trebalo ukinuti

        13.07.2010.         5355 pogleda
OŠ Vladimir Nazor na popisu škola koje bi trebalo ukinuti

Među 143 škole koje bi se mogle ukinuti jer imaju manje od 150 učenika su Osnovna škola Virovitica (95 učenika) i Osnovna škola Vladimira Nazora (150). Večernji list je večeras, prvi u Hrvatskoj, obavio popis svih škola koje se nalaze na toj listi koje je sastavilo Ministarstvo obrazovanja.  Nije, međutim, posve jasno kako su se i zašto na popisu našli „Nazori" jer u zagradi jasno piše da škola ima točno toliko učenika koliko bi prema prijedlogu trebala imati da je se ne ukine. Odluku o ovom nerazumnom prijedlogu trebao bi donijeti Sabor. Rok je za ukidanje malih škola do 2017. godine. Iz Ministarstva obrazovanja nisu se mogle dobiti detaljne informacije o kriterijima po kojima će se pojedine škole koje imaju manje od 150 učenika ipak poštedjeti. Rečeno je samo da će se "dobro analizirati pozicija nekih otočkih i brdsko-planinskih škola" i da će izuzetaka biti. Ali kad bi kriterij bilo otočko ili brdsko-planinsko područje, onda bi za ukidanje ostalo izrazito malo ili nijedna škola koja ima manje od 150 učenika. Zanimljivo je također da će nekima sudbina ovisiti o tome koliko su ove godine upisale prvašića, odnosno o dva-tri učenika.

Ukidanje samostalnosti škola značit će i otkaze za njihove ravnatelje, računovođe i tajnike, ali i velik gubitak za stanovnike malih mjesta u kojima su škole centar kulturnog i društvenog života.

- Možda se u nekim rijetkim slučajevima mala škola može pripojiti nekoj većoj, ali to se ne radi ovako drastično i radikalno. Protivimo se tome jer škola i učitelji mnogo znače za male sredine. To će dodatno pogoršati ionako narušenu demografsku ravnotežu - izjavio je Večernjem listu  šef Udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević.

Protiv ukidanja su i tri najveća školska sindikata - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat hrvatskih učitelja i Preporod.

- Odluku o ukidanju može donijeti samo netko tko ne zna ništa o funkcioniranju škola. Nadam se ipak da obrazovanjem nikada neće upravljati financijski stručnjak koji razmišlja samo o brojkama, a ništa ne zna o pedagoškom radu i značenju škole za svaku sredinu - oštar je Željko Stipić, predsjednik "Preporoda".

Bit će zanimljivo čuti što o ovome kaže županijska vlast i župan Tomislav Tolušić kojima je gradnja škola prioritet u programu. «U posljednjih 15 godina na području županije je izgrađeno deset škola, a u posljednjih godina dana, izgradili smo ili gradimo petnaest na području cijele županije. To je dokaz kada se hoće da se sve može, na dobrobit naše djece koja moraju imati iste uvjete i u Virovitici i u Slatini i u Zagrebu i u Crncu», kazao je između ostalog Tolušić otvarajući školu u Crnu.

Otvaranje škole u Crncu

i Čađavačkom Lugu

Otvaranje informatičarske učionice u Nazorima

i Pitomači

Uskoro opširnije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru3977
14.7.2010. 8:22
"Društvo nema jasnu strategiju razvoja pa onda idemo malo lijevo , malo desno a rezultati su otvaran ja i zatvaranja malih škola . "

To vrijedi za i za sve ostalo a ne samo za prosvjetu. ista situacija je i u infrastrukturi, poljoprivredi, industriji, poduzetništvu......pa čak i u državi???
Jedno se prića danas, a sutra već druga prića.
ivan2
13.7.2010. 23:29
Društvo nema jasnu strategiju razvoja pa onda idemo malo lijevo , malo desno a rezultati su otvaran ja i zatvaranja malih škola . Kolike su štete nakvim načinom rada nitko nezna ali su zasigurno velike . U školstvu smo se nagledali reformi i one su uvjek bile na štetu učenika!


Još iz kategorije Prosvjeta