Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Orešković: Vlasnici nisu prihvatili rizik da isplate novac za plaće

  Petar Žarković/Glas Slavonije           16.12.2011.         3304 pogleda
Orešković: Vlasnici nisu prihvatili rizik da isplate novac za plaće

Nakon što su sindikalni predstavnici radnika slatinske tvrtke Gaj FM kod Trgovačkog suda u Bjelovaru pokrenuli stečajni postupak, priopćenjem za javnost oglasio se direktor Paško Vela u ime vlasnika tvrtke. Suvlasnici, naime, nisu uspjeli ispuniti zahtjeve radnika, koji su postavili rok da im se do 12. prosinca isplate četiri i pol zaostale plaće, pa su ostvarili obećanje i pokrenuli stečaj. Budući da su vlasnici obavijestili predstavnike radnika i medija da odustaju od ulaganja u Gaj jer je banka povećala jamstva potrebna za kredit, radnicima i nije preostalo drugo nego da sami pokrenu stečaj.
"I dalje smatramo da imamo dobar plan te da znamo kako stvoriti profitabilni Gaj i zaposliti veliki broj ljudi. Spremni smo nastaviti započete aktivnosti samo ako dođe do dogovora svih zainteresiranih na ovom projektu. Na žalost, takav dogovor je trenutačno prilično daleko - ali nije nemoguć", piše u priopćenju vlasnika Gaja.
Regionalni povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković, koji je sve vrijeme pregovora bio protivnik stečajnog postupka, ali u slučaju Gaja nije imao druge mogućnosti, i dalje uporno vodi bitku za ostvarenje prava radnika. Kaže da je reakcija vlasnika Gaja zakasnjela jer mu je direktor Vela osobno javio da vlasnici odustaju od ulaganja.
- Sve to predugo traje i povlačenje zahtjeva za stečaj uvjetuje se jedino ispunjenjem zahtjeva radnika, odnosno isplatom plaća koje su dogovorene - kaže Orešković. - Radnicima se mora pomoći tako da se nađe način da im se ipak nešto isplati uoči blagdana. Tek onda će steći povjerenje u novu upravu. No određena je stečajna sutkinja, sada se već zna i tko je stečajni upravitelj, a 27. ili 28. prosinca održat će se rasprava o otvaranju stečaja. Da je stečaj otvoren ranije, radnici ne bi proživljavali ovu agoniju.
Orešković izražava žaljenje što vlasnici nisu smogli snage i nisu prihvatili rizik da isplate 2,5 milijuna za tražene plaće jer bi tada radnici zasigurno odustali i od prosvjeda i od stečaja.
- Kad se otvori stečaj, podvlači se crta i sada imaju mogućnost uzeti Gaj u najam, pa i kupiti ga, i neka rade, ja nema ništa protiv - kaže Šimo Orešković. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
17.12.2011. 14:44
Čak i da ne postoji opravdana sumnja u to kako su i na koji su način neke osobe postali vlasnici Gaja postavlja se pitanje gdje je završio novac od svih tih kupoprodajnih transakcija.

Da su novi suvlasnici Gaja kreditno sposobni onda im banka nebi povećala jamstva potrebna za kredit, već bi se sve odvijalo po uobičajenoj proceduri.

Sama činjenica da suvlasnici nisu sposobni isplatiti 2,5 milijuna za tražene plaće, a koji je iznos u odnosu na vrijednost firme i poslova koje je ta firma pod stručnim rukovodstvom u stanju napraviti, govori o tome da suvlasnici nemaju ni osnovno potrebni kapital, a kamo li zalog za potrebne kredite.

Mislim da bi nova vlada trebala isplatiti 2,5 milijuna za tražene plaće. Nema razloga da Milanović kao novi premijer ne upozori policiju, državno odvjetništvo i USKOK u da u svojim ladicama imaju "povijest bolesti" Gaja.

Fakte na sunce, neka se kukuriku dokaže da nije dobio izbore sa figom u đepu, već upravo zato da pokrene sve poluge vlasti kako bi za slučaj Gaj, ali i druge privatizacijsko-pretvorbene mućke, institucije konačno počele raditi svoj posao

Sjetimo se da postoje i izvješća bivše državne revizorice Šime Krasić iz kojih bi se dalo štošta zaključiti o načinu privatizacije i pretvorbe ne samo Gaja, već i niza drugih firmi.


Još iz kategorije Gospodarstvo