Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Orahovica

Orahovica dobiva središnji gradski trg

  Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           04.11.2016.         2017 pogleda
Orahovica dobiva središnji gradski trg

Grad Orahovica svakim danom izrasta u moderni europski gradić. Nakon što je prvi put u povijesti u gradu podno Ružice otvoren studij i grad postao sveučilišnim, unazad nekoliko dana krenula je izgradnja prvog, modernog središnjeg gradskog trga.

- “Borba” za središnji gradski trg počela je još 2006. godine, dakle deset godina radimo na potrebnoj dokumentaciji. Tri puta smo mijenjali Detaljni plan uređenja kako bismo mogli dobiti dozvole. Kažem “borba” jer imali smo velikih problema imovinsko-pravne naravi, ali sve je to riješeno i napokon su radovi krenuli. Trenutačno smo krenuli s uređenjem prilaza trgu, odnosno rekonstrukcijom staza i zelenih površina, a početkom iduće godine kreće realizacija plohe trga te uređenje pješačke zone na mjestu sadašnje ceste, parkirališta i staze na lijevoj strani, gledajući od kružnog toka, a na potezu do zgrade Konzuma. Sljedeće godine u cijelosti bismo rekonstruirali i pješačku stazu, dotrajala parkirališta i sustav oborinske odvodnje obostrano uz cestu na dijelu od zgrade Konzuma do križanja s Trgom sv. Florijana, čime će kompletno središte grada dobiti novo ruho i potpuno drugačiju vizuru kakvu Orahovica i zaslužuje. Kada krenemo s izgradnjom samog trga, kreće postavljanje i prve fontane, pa potom i druga kaskadna fontana koju će okruživati kamen u obliku Ružice grada. Bit će to trg koji će u sebi imati zelenila, vode, kamena... Sve naše zamisli u dijelovima grada idu prema tome da prikažemo Orahovicu u malom. Bit će to jedini trg u Hrvatskoj koji će u sebi imati više od 50 posto zelene površine dok će drugi dio biti za održavanje manifestacija. Moram naglasiti da će ovo biti jedini trg koji će imati kocke od najkvalitetnijeg kamena u Europi, orahovačkog kamena dijabaza. Riječ je o zelenkastom ukrasnom kamenu kojeg nigdje u Hrvatskoj na trgovima nema – kaže gradonačelnik Josip Nemec.

Budući središnji gradski trg bit će smješten na površini od 1250 kvadrata staza i 850 kvadrata zelene infrastrukture. Zelena površina između novih pješačkih komunikacija i staroga sata obilovat će vegetacijom, za što je projektom predviđena sadnja novog drveća. Postoji još jedna zanimljivost, a to je da će zelena površina biti održavana pomoću postojećeg bunara koji je pronađen u počecima radova.

- Pomoću tog bunara zalijevat ćemo zelenu površinu. Moram zamoliti građane na strpljenje, sada je sve raskopano, i teško je proći do trgovina, no sve će doći na svoje. Na radovima su dvije, a ponekad i tri tvrtke i radi se vrlo brzo i kvalitetno. Moram pohvaliti našeg inženjera arhitekta Marija Kršćanskog koji radi nadzor svaki dan. Završetak radova očekujemo iduće godine negdje u svibnju – zaključio je Nemec.

Vrijednost investicije za uređenje trga i pješačke zone sa zelenim površinama procjenjuje se na pet milijuna kuna, a sve pokriva gradski proračun.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
4.11.2016. 12:58
ahahahaa, idu izbori.... i kod nas se asfaltira sve u 16


Još iz kategorije Orahovica