Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Kultura

Orahovčani žele vjerovati u svoju kneginju Ružicu

  Marija Bačmaga/Glas slavonije           10.08.2009.         2118 pogleda
Orahovčani žele vjerovati u svoju kneginju Ružicu

ORAHOVICA - Iz prošle godine izdane monografije o Orahovici Orahovčani su saznali da je legenda o lijepoj i nesretnoj kneginjici Ružici i gotskom princu na vidjelo izašla osamdesetih godina devetnaestog stoljeća i nema veze sa stvarnim likovima povijesno vezanima uza srednjovjekovnu tvrđavu ponad Orahovice, nego da je riječ o izmišljenom liku iz putopisa jednog Francuza, putnika zanesenjaka, koji najvjerojatnije nikada nije ni bio na utvrdi iz legende.

Za taj podatak stanovnici Orahovice baš puno ne mare, pa i danas, pokazujući na brdo i staru, ruševnu gradinu, srednjovjekovnu tvrđavu zvanu Ružica grad, prije spominju legende nego autentičnu povijest. Brojne su legende vezane uz Ružicu grad, čuvanje kojih su, kao prioritetnu zadaću, preuzeli članovi orahovačke udruge Red vitezova Ružice grada. Oni su u subotu i nedjelju Orahovicu vratili u srednji vijek viteškim igrama i turnirima uokvirene u temu "Legenda o Ružici".

Kneginja ili šumska vila
A legenda o Ružici, jedna od najpoznatijih, priča kako je lijepa kneginjica Ružica (koja je, naravno, živjela unutar zidina srednjovjekovne utvrde), nakon smrti roditelja, koji su upravljali utvrdom, odlučila udati se za onog viteza koji pobijedi u viteškom turniru, i njemu povjeriti upravljanje gradom. No pobjednik turnira bio je "crni vitez", pripadnik tada neprijateljskog franačkog naroda, pa se kneginjica sunovratila s najviše kule kako grad ne bi predala u ruke neprijatelju. Od tada utvrda po nesretnoj kneginji nosi ime Ružica grad. Tako kaže jedna od legendi. Nju i onu koja pak govori o Ružici kao šumskoj vili koja je uz pomoć šumskog duha oslobodila grad od zlih velmoža, u Orahovici su oživili članovi Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Reda srebrnog zmaja iz Zagreba, Dubovačkih streličara iz Karlovca i domaći vitezovi, članovi Reda vitezova Ružice grada.

Gradina škrto čuva istinu
U ozračju srednjeg vijeka u koji je doveden gradski park, viteški dvoboji trajali su duboko u noć, a pozorno ih je pratila izabrana kneginja Ružica. I ne samo dvoboji, na srednji vijek su upućivali i viteški šatori, različiti obrtnici, gutači vatre, kovači novca… Bilo je tu i napitaka spravljenih od čarobnih trava, ali i slastica pripremljenih po tajnim receptima srednjovjekovlja. Svakako je najatraktivniji dio dvodnevne Legende o Ružici bila viteška borba podno Ružice grada, odakle su se vitezovi, vile, velmože i kneginje na čelu s Ružicom uputili u park i kao da su izašli iz legende družili se s građanima, koji su ih ponovno srdačno pozdravljali. Potvrdili su tako da će u mašti i budućih generacija Orahovčana kneginja Ružica, crni vitez i velmože, vile planinkinje i brojni drugi likovi spuštati se za noći obasjanih mjesečinom sa stare gradine, koja stoljećima škrto čuva istinu o stvarnim i izmišljenim likovima. Pomoći će tomu, pokazali su to i turnirom Legenda o Ružici, članovi Reda vitezova Ružice grada.

Osamnaestogodišnja Anita Bedi izabrana je ove godine od osam djevojaka za kneginju Ružicu. Ona će svoju Orahovicu, a posebno njezine legende, predstavljati na različitim prigodnim manifestacijama u gradu i izvan njega. Turnir je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, turističkih zajednica Virovitičko-podravske županije i Orahovice te Grada Orahovice i Županije. A župan Tomislav Tolušić priznao je da bi se i sam uključio u borbu za kneginjinu ruku.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.