Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Politika

Optužuju je da dijeli velike stimulacije i da suprug vozi njezin službeni automobil

  Ivanka Toma/Večenji list           23.02.2014.         4067 pogleda
Optužuju je da dijeli velike stimulacije i da suprug vozi njezin službeni automobil

Funkcionira li šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kao zasebna institucija, neovisna od svog šefa, ministra Slavka Linića i radi li pritom što je volja? Od izvora dobro upućenog u zbivanja u Ministarstvu financija doznali smo nekoliko priča koje ozbiljno kompromitiraju ravnateljicu Porezne uprave, ujedno pomoćnicu ministra Linića - piše Večernji list.

Optužuje ju se da je proizvoljno dijelila stimulacije te da zlorabi svoju poziciju kako bi pogodovala suprugu Dragomiru Čavloviću, također zaposleniku Porezne uprave u Područnom uredu u Virovitici. Tvrdi se da on vozi njen službeni automobil te da, zahvaljujući supruzi, nije stegovno odgovarao nakon što se pijan potukao u kafiću u Virovitici.

Kada smo za ove optužbe pitali Čavlović Smiljanec, iz Porezne uprave su stigli odgovori koji ne demantiraju ni jednu optužbu na račun ravnateljice, ali ne daju ni bilo kakvo objašnjenje. Konkretnije odgovore potražili smo u samom Ministarstvu, no iz Linićeva ureda ni nakon tri dana nije bilo nikakve reakcije.

Na svoju ruku

Postupci šefice Porezne uprave postali su upitni nakon što je u svibnju prošle godine smijenjeno devetero rukovoditelja. Nije bilo rečeno što su zgriješili, no odlukom ministra na druge dužnosti bilo je raspoređeno šest službenika, najbližih suradnika ravnateljice Porezne uprave. Odlukom ministra potom je sastavljeno povjerenstvo koje je trebalo provjeriti jesu li smijenjeni rukovoditelji radili zakonito. Navodno su nađene neke nepravilnosti i o njima je izviješten ministar. No, naš izvor tvrdi da je povjerenstvo otkrilo i obavijestilo ministra i o potezima koje je ravnateljica povlačila na svoju ruku. Nalagala je, kaže, da se pojedinim službenicima u Poreznoj upravi isplaćuju pozamašni novčani iznosi, i to za iznadprosječne radne rezultate. Isplate, nastavlja, nisu u skladu s izričitim nalogom ministra da se racionalno troši novac i da se ne isplaćuju nagrade bez njegova prethodnog odobrenja.

Tražili smo da ravnateljica objasni zašto je, suprotno stavu ministra, pojedince ipak nagrađivala, kojim iznosima te za kakve rezultate. Dobili smo odgovor u kojem je doslovno rečeno: "Sve isplate djelatnicima Porezne uprave od 1. siječnja 2012. godine pa do danas isplaćivane su po Zakonu i Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, dodatku na uvjete rada te kriterijima i najvišem mogućem iznosu dodatka za nadprosječne rezultate u radu za službenike Porezne uprave (NN 61/12, 134/12, 25/13)". Čavlović Smiljanec nije, dakle, porekla da je isplaćivala stimulacije suprotno uputama svog šefa, ali nije htjela reći kolike, kome i za koji to rad.

Samo virovitičke crpke

Kako su se Ministarstvom financija proširile glasine da službeni automobil šefice Porezne Ford Mondeo koristi njen suprug, domar u Poreznoj upravi u Virovitici, dok ona koristi usluge službenog vozača, Linićevo povjerenstvo je i to provjeravalo. Prema našim informacijama, uočili su kako nije vođena evidencija o korištenju službenog automobila, i to zbog navodnog usmenog naloga Čavlović Smiljanec da vozilo bude u Virovitici. Povjerenstvo je zaključilo da službeni automobil nije korišten u skladu s Pravilnikom o korištenju službenih vozila te da je u razdoblju od 1. srpnja 2012. do 30. svibnja 2013. gorivo pretežito točeno na Ininim benzinskim crpkama u Virovitici.

I na ovo pitanje dobili smo odgovor koji ništa ne kaže. "Odlukom ministra financija na temelju članka 39. Zakona o sustavu državne uprave (NN 150/11) svim njegovim pomoćnicima odobreno je korištenje službenih osobnih automobila 24 sata dnevno. Pa tako i ravnateljici Porezne uprave za koju je poznato da je iz Virovitice, odnosno da živi na relaciji Virovitica - Zagreb".

Automobil nije jedini slučaj da se ravnateljicu optužuje za pogodovanje suprugu. Lani, u lipnju ravnateljičin suprug je malo više popio i potukao se. Ozlijedio je mladića koji je, kako su tada mediji objavili, završio na Hitnoj, a intervenirala je i policija. Služba unutarnje kontrole Porezne uprave je ispitala događaj zbog eventualnog stegovnog postupka protiv Čavlovića. Ali nije pokrenut - navodno zbog supruge - šefice. Pitajući za tučnjavu, opet smo dobili odgovor koji ne otkriva ništa. "Vezano uz vaš upit o provođenju unutarnje kontrole nad spomenutim djelatnikom Porezne uprave, obavještavamo vas da Porezna uprava uvijek jednako postupa u svim slučajevima sukladno Zakonu o državnim službenicima, Etičkom kodeksu državnih službenika i Kodeksu profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Porezne uprave", doslovno glasi odgovor.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
26.2.2014. 7:50
@bać joza lijepo si to napisao. Sada očekujem da se jave partijaneri koji se propinju na stražnje noge i grakću na ovom potralu kako SDP isti kao HDZ!

Tko zna možda Nadicin suprug u slobodno vrijeme radi honorarno kao njen vozač. Nebi se čudio da iz Porezne dođe priopćenje u kojem stoji da je na taj način ušteđen novac.

Naravno pitam se i što radi Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici i dali je poduzelo kakve radnje po tom pitanju. Tu smatram da bi i policija trebala ispitati ima li kršenja zakona, ili je sve u skladu sa člankom 69. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u kojem stoji da vozilom kojim se obavlja prijevoz za vlastite potrebe (službenim vozilom tvrtke) može upravljati osoba zaposlena u toj tvrtki.

A Nadicina suprug je ujedno i Nadicin domar!

ZAKON O PRIJEVOZU U CESTOVNOM PROMETU
Članak 1.
(1) Ovim se Zakonom određuju uvjeti i način obavljanja djelatnosti prijevoza putnika i tereta u unutarnjem cestovnom prometu, pružanje kolodvorskih usluga, prijevoz za vlastite potrebe kao i nadležnosti tijela zaduženih za provođenje i nadzor nad provedbom ovoga Zakona.
Članak 69.
(1) Prijevoz osoba za vlastite potrebe je prijevoz koji bez naknade obavljaju pravne ili fizičke osobe.
(2) Vozila koja se koriste za prijevoz za vlastite potrebe moraju biti u vlasništvu pravne ili fizičke osobe ili moraju biti uzeta u zakup na temelju ugovora o zakupu ili leasingu.
(3) Vozilom kojim se obavlja prijevoz za vlastite potrebe mora upravljati osoba zaposlena kod pravne ili fizičke osobe ili sama fizička osoba.
(4) Pravne ili fizičke osobe koje obavljaju prijevoz za vlastite potrebe iz stavka 1. ovoga članka nisu dužne pribaviti dozvolu, ali moraju imati potvrdu iz članka 18. stavka 2. ovoga Zakona.
bać joza
26.2.2014. 0:11
Nadokan je dobio posao jer je to zaslužio po političkoj volji njegovih nadređenih partijaša. Nitko ne govori o stručnosti, nego o podobnosti, a on je baš bio podoban do boli i zaslužio je to radno mjesto.
UooH
26.2.2014. 0:05
A Nadakon je stvarno stručan i kompetentan za taj posao, daj molim te bać joza pa on je do sad radio na benzinskoj, vozio kamion i švercao autima, kakve to veze ima sa HR vodama i sa ovim što sad radi nadgleda nasipe i kanale i češe ja.....

Ja mislim da se Linića napada slučajno a ne zato što je kriv za najveću pljačku u HR povjesti, HDZ je za njega mačji kašalj. Ovo što on radi sa tim predstečajnim nagodbama to ne bi prošlo ni u zanzibaru ali nama treba i treba da skužimo...
bać joza
25.2.2014. 23:45
Drago mije da je Nadokan dobio posao. Zaslužio je jer je stvarno unio sebe u kompletne izbore. A glede Anakonde, on stvarno nije zaslužio posao koji je imao jer je stvarno bio i nestručan i nekompetentan za taj posao.
daja
25.2.2014. 21:38
Pa gdje je kraj bahatosti, službeni auto vozi suprug!!!
Onaj dopredsjednik županijskog SDP-a dok mu je Cargo propadao kerio se se službenim Pasatom u slobodno vrijeme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mirovnjak
25.2.2014. 19:19
@ Drug!
Potpisujem. Uz dodatak.
Može li biti slučajno da se napada samo Linića i poteze vladajućih gdje se može okrznuti Linić, čovjeka koji nažalost ima m... i to jedini u ovoj vladi reći:
I neki portali moraju platiti porez, zatim da oni koji moraju progoniti kriminal nisu svete krave ili da na televiziji koju plaćamo 80 kuna mjesečno još iz proračuna dajemo 400.000 do miljun kuna godišnje rade pojedini urednici koji tjedno pripreme jednu emisiju od sat vremena, a drugi im novinari i za tu emisiju pripremaju priloge imaju plaću skoro pa u rangu ministara.
Inače ne pravdam niti branim ni jedan ovaj navod i još neke loše poteze ove vlade, ali je simpomatično da svi potezi gdje se ne može dodirnuti Linić ostaju ne registrirani.
drug
25.2.2014. 13:58
Zanimljiva otkrića sva stara godinu i kusur dana. Sve mi nekako bazdi na urotu protiv Linića jer nije sve slučajno... HTV, Večerni list sve od reda legla hadezeovih novinarskih poslušnika odjednom slušaju Milanovića... Ono što nisu mogli učiniti hadezeovci, poči će za rukom Milanoviću, uništiti svoju najjaču kartu, a bez nje gube se i izbori!
Mikeš09
24.2.2014. 16:19
Žalosno je to što je iz Virke (valjda) ko i ona Antunovićka...ne mogu pomest ni pred svojom kućom a kamoli...no...ne može mest kad navodno živi u nekoj zgradi pa nikad nije ni imala metlu u rukama...
gvardijan
24.2.2014. 14:47
Tko štiti gospođu Čavlović i kakve je rezultate ostvarila u političkoj karijeri da joj je dodijeljeno mjesto šefice Porezne uprave? S njom stalno neke afere: od afere s kartičarskom kućom, preko pijanog supruga koji izaziva tučnjave do ove najnovije sa službenim automobilom i iznadprosječnim stimulacijama. Ako želiš pravi politički show-business, ondaj daj SDP-ovkama vlast. :)
kišni
24.2.2014. 7:47
obećanje, ludom radovanje, što ste sad baš navalili ajmo mi lijepo neku staru majku zatvoriti za 300 kuna jer nije platila smeće, kaj bi sad dala ostavku taman ju je lijepo krenulo, baš imam nešto previše tih lijepo.
atma
23.2.2014. 23:24
@siniša prpić

Čisto sumnjam da će ti drug @nadakon odgovoriti na pitanje jer je on već duže vrijeme u fazi partijanerske "hibernacije" u očekivanju osmog putnika.

Što se tiče datih obećanja imamo o tome dobru narodnu poslovicu.
siniša prpić
23.2.2014. 22:43
Više puta sam izjavljivao da je HSPD sa SDP-om na županijskoj razini bez ikakvih problema koalirao. Sa virovitičkim SDP-om nje nađen zajednički jezik. Svakom normalnom je jasno i zbog čega.
Dobar dio odgovora leži u komentaru @bazinge (23.2.2014. 21:58:59).
fitilj
23.2.2014. 22:18
@bazinga pa nisam baš siguran da se nadica ne brine za one kadrove koji su joj bile vodonoše u izgradnji karijere.

Evo koliko sam čuo naš kolega nadakon koji je naprasno nestao s portala uhljebljen je na otkrivanju "tople vode" u Hrvatskim vodama.

A i oni 20 Virovitičana koji navodno nemaju dokaz o porijeklu svoje imovine.... kako sam čuo sredili su macin jezik!
bazinga
23.2.2014. 21:58
Da, zaista HSPD i SDP jesu koalicijski partneri na nivou županije, ali se isto tako šuška da dotična gospođa ne mari ni za svoje stranačke kolege, kamo li za koalicijske.
mikeš07
23.2.2014. 21:20
Oprostite što se mješam,ali zar niste Vi u koaliciji sa strankom gore navedene gospođe na nivou županije.Možda bi i sami mogli dobiti odgovor da upitate kolegicu.
siniša prpić
23.2.2014. 19:41
Ma, nije istina. Zavjera unutarnjeg i vanjskog neprijatelja. I za ovo ću biti kriv.
Nego, kad smo već kod šefice Porezne uprave, sjeća li se netko od stotinjak članova Sdp-a, koji su bili na skupu u Čemernici ( svibanj 2012. ) obećanja gore navedene gospođe....?! Nešto se spominjalo 20 imena Virovitičana koji nemaju dokaz o porijeklu svoje imovine....
Popala maca jezik ?! Bit će tomu, eto u ovom svibnju pred nama, tek dvije godine....
Može li mi možda drug @nadakon odgovoriti na ovo lijepo pitanje ?! Nije to neka "topla voda". Pa da je i tako, sada, kao čovjek od struke, lako ćeš doći do odgovora....


Još iz kategorije Politika