Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

Oporavak drvne industrije - izvezeno robe u vrijednosti 401 milijun $, 15 posto više nego lani

        07.09.2010.         1368 pogleda
Oporavak drvne industrije - izvezeno robe u vrijednosti 401 milijun $, 15 posto više nego lani

Hrvatska drvna industrija na putu je oporavka ako je suditi po rezultatima poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine. U tom razdoblju izvezeno je drva, drvnih proizvoda i namještaja za 401 milijun američkih dolara, što je za 15 posto više nego u istom razdoblju lani, a uvezeno je robe za 251 milijun, što je za 19 posto manje nego u prvoj polovini 2009. može se pročitati u Privrednom vjesniku u broju od 6. rujna. Naime, suficit je ove godine ostvaren čak i u robnoj razmjeni namještaja i to za dva posto, dok je suficit u izvozu drva i drvnih proizvoda čak 130 posto.

- Drvna industrija je od svih industrijskih grana prva osjetila učinke gospodarske krize već sredinom 2008. godine jer 70 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima, u prvom redu europskih zemalja" - istaknula je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-a Božica Marković.

- Unatoč posljedicama recesije drvna industrija konstantno bilježi suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni što je zasigurno jedan od pozitivnih primjera. Smanjenje inozemnih narudžbi utjecalo je na smanjenje izvoza u 2009. godini, a povećanje istih krajem prošle godine rezultiralo je i pozitivnim trendovima u sektoru - podcrtala je Božica Marković.

U Komori smatraju kako su Vlada Republike Hrvatske i  resorno ministarstvo kroz Hrvatske šume donijeli niz mjera koje su pridonijele očuvanju konkurentnosti, ali i zaposlenosti u ovom sektoru. Jačanju drvnog sektora trebao bi pomoći i projekt Prozori - staro za novo kojim se potiče uporaba drvenih prozora kao kvalitetnog, ekološki prihvatljivog i energetski učinkovitog proizvoda, a jačanju pozicija na tržištima trebala bi pomoći i nedavno osnovana udruga podopolagača, kao i skoro osnivanje udruženja trgovaca namještajem te drugih strukovnih Udruga...

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo