Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Poljoprivreda

OPG-ima pomoć treba danas, u protivnom sutra ih neće biti

  Goran Gazdek           06.04.2020.         883 pogleda
OPG-ima pomoć treba danas, u protivnom sutra ih neće biti

O aktualnoj situaciji u gospodarstvu i problematici poljoprivrednih proizvođača (OPG-ova) razgovarali  smo s Matom Vukušićem, predsjednikom  SDP Virovitičko-podravske županije i predsjednikom Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj  skupštini.

Svjedoci smo teške situacije u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska u svijetlu pandemije izazvane korona virusom tipa Covid 19. Na tu temu već ste pisali ali zanima nas kako vidite trenutnu situaciju u našoj županiji, gradu?
-  Pandemija, koja ovih mjeseci odnosi desetine tisuća žrtava u cijelom svijetu,pa tako i kod nas, virus kojim je zaraženo više od milijun građana svijeta, ostavlja neizbrisiv trag u životima svih nas, naročito onih koji su izgubili svoje najmilije. U VPŽ za sada imamo dvoje zaraženih, što je u odnosu na druge županije dobro, ali ne smijemo se opustiti jer vrhunac očito još nije dostignut. Naravno, nema mjesta  panici ali važno je da se pridržavamo mjera Nacionalnog kriznog stožera.

Kao posljedica pandemije pojavili su se veliki problemi u funkcioniranju gospodarskih subjekata?
-
Bilo je to za očekivati. I prije ove pošasti gospodarstvo je bilo pred slomom. U državi koja nema dugoročnu strategiju na bilo kojem polju nije bio moguć drugi scenarij. Nepripremljenost Hrvatske da prihvati ponuđeno od EU došlo je na naplatu prije par godina a danas je kulminiralo nemogućnošću Vlade da napravi bilo kakav konkretan potez u očuvanju radnih mjesta u proizvodnji, turizmu, poljoprivredi…

Današnjoj vladajućoj ekipi nedostaje odlučnosti za kapitalne korake a, usudim se reći, pogotovo znanja. Koji sektor je prvi na udaru i podnosi teret ove krize? Realni, proizvodni, koji i tako na svojim plećima nosi nestabilan proračun države opterećene preglomaznim birokratskim aparatom. Prije tridesetak godina opredijelili smo se za kapitalizam a iz okruženja je poznato da on ne poznaje solidarnost, socijalnu osjetljivost nego samo i isključivo profit. Proizvodnja i poljoprivreda jedino su rješenje za izlazak iz ove situacije a mi smo ih 30 godina sustavno uništavali pogodujući velikim lobijima, pogotovu onima koji se bave uvozom svega što se u Hrvatskoj može proizvesti.

Razliku u kvaliteti u korist domaćeg proizvoda suvišno je i spominjati. SDP-ov gospodarski tim ima odličan program za stabiliziranje stanja u Hrvatskoj, a ako će biti pameti kod vladajućih neće se previše razmišljati podržati to ili ne. Ne kažem da je sve idealno u tom programu ali daleko bolje od Plenkovićevog nečinjenja i kozmetičkog djelovanja podilazeći EU mašineriji.

U Hrvatskoj je poljoprivredna proizvodnja dugo na koljenima, nije bolje ni u našoj županiji. Kriza je samo ubrzala negativne trendove. Kako pomoći ovoj grani od koje se očekuje da prehrani Hrvatsku?
-
Da je država očekivala da će poljoprivrednom proizvodnjom hraniti četiri milijuna građana tada ne bi niti dozvolila da se ova životno važna grana dovede u ovu fazu a to je totalni krah. Prije desetak godina pitao sam državnog tajnika ministarstva poljoprivrede u Kosoričinoj Vladi, Stjepana Mikoilčića, imaju li nacionalnu strategiju poljoprivredne proizvodnje. Odgovor je bio da je to iz nekih bivših vremena. I bio je u pravu.

Prije devedesetih znali smo kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan potreba u poljoprivredi. Sav višak u svojoj proizvodnji poljoprivrednici su u svakom mjestu mogli predati i dobiti novac odmah. Ako se to zove da ne valja, onda ne znam što je ovo danas kada se tisuće tona različitih proizvoda zaorava zbog nelojalne konkurencije iz uvoza potpomognute državnim tijelima. Danas, pod mjerama ograničenog kretanja, Plenković je zatvorio sve tržnice pod izgovorom sigurnosne zaštite od Covid 19. Istovremeno, svi trgovački centri nesmetano rade, uvoze više nego prije, prodaju u zatvorenom prostoru gdje je kontakt između osoba neminovan.

Znači, to nije opasno za ljudsko zdravlje a prodaja na tržnici jeste? Neki gradovi su doskočili takvoj mjeri i postavili montažne kućice u kojima OPG-ovci prodaju domaće, svježe proizvode koji nisu porijeklom iz virusom žestoko zaraženih Italije, Španjolske, Francuske i drugih zemalja. Smatram da je nužno da odgovorni u županiji, Virovitici, Slatini, Orahovici hitno već danas moraju omogućiti prodaju proizvoda lokalnih OPG-ova jer sigurno je taj način, na otvorenom, uz potrebne sigurnosne mjere, puno prihvatljiviji nego prodaja u trgovačkim centrima u zatvorenom prostoru.  

Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pomoć je potrebna danas jer sutra im ne treba. Sutra ih neće ni biti. Primjer su Vinkovci, Pula i još neki koji su taj korak već napravili. Omogućili su opstanak OPG-a a građanima da konzumiraju kvalitetan i zdrav domaći proizvod. Ne treba se sramiti učiti od pametnijih i poduzetnijih.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.