Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier Bolnica

Opća bolnica Virovitica obilježila Međunarodni dana sestrinstva

        12.05.2014.         3975 pogleda
Opća bolnica Virovitica obilježila Međunarodni dana sestrinstva

„Sestrinstvo je jedna od lijepih umjetnosti, gotovo bih rekla, najljepša od lijepih umjetnosti“ riječi su osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale rođene 1820. god..

Sestrinstvo kao profesija pod utjecajem je brojnih promjena. Danas u vrijeme teške financijske krize, reforme zdravstvenog sustava i sanacije zdravstvenih ustanova, sa nedostatkom medicinskih sestara svih profila, prekovremenim satima koji bi trebali biti izuzetak a ne pravilo, kada dolazi do krize morala, pred medicinske sestre stavljaju se novi zahtjevi- sestrinska dokumentacija, razni protokoli za postupanje, praćenje indikatora kvalitete zdravstvene njege ali i mnogi drugi poslovi koji nisu u domeni medicinske sestre. Jedinstvo medicinskih sestara u borbi za svoj status danas je potrebnije više nego ikad. Medicinske sestre „kičma“ su zdravstvenog sustava jer su 24 sata uz bolesnika.

Jedno od rješenja problema je zapošljavanje i podizanje obrazovne strukture medicinskih sestara.

Opća bolnica Virovitica zapošljava 291 medicinsku sestru što na određeno što na neodređeno radno vrijeme.Od tog broja, medicinskih sestara srednje stručne spreme je 235, sestara prvostupnica 52, diplomiranih medicinskih sestara 3 i jedna sestra magistrica sestrinstva.

Zadnjih godina znatno se je promijenila obrazovna struktura medicinskih sestara. Na dodiplomskom i diplomskom studiju 25 medicinskih sestara završilo je školovanje, kod 15 sestara školovanje je u tijeku. Međutim, kada se računa broj sestara na broj ugovorenih kreveta to iznosi 1,03 sestre na jedan ugovoreni krevet, što je manje u odnosu na broj u drugim županijskim bolnicama.

Uz školovanje, ulažu se veliki napori kako bi došlo do novog zapošljavanja medicinskih sestara. Prošli tjedan završio je natječaj za prijem 13 medicinskih sestara/tehničara što na neodređeno a što na određeno radno vrijeme. U pripremi je i zahtjev za novim zapošljavanjem. Do sada je učinjeno mnogo, ali još mnogo toga treba odraditi.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima Virovitičko Podravske županije želim sretan dan sestrinstva.

Pomoćnik za sestrinstvo – glavna sestra bolnice
Marija Felendeš, mag. med. techn.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Bolnica