Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Opća bolnica Virovitica, najuspješnija u projektu informatizacije bolnica

  poslovni.hr           08.03.2015.         2882 pogleda
Opća bolnica Virovitica, najuspješnija u projektu informatizacije bolnica

Papirnate uputnice, nalazi i otpusna bolnička pisma do kraja godine postat će prošlost jer će se, zahvaljujući projektu informatizacije bolnica u koji je utrošeno 3,6 milijuna kuna, zdravstvena obrada pacijenata provoditi isključivo u elektroničkom obliku, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Sve su bolnice već spojene na Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH), no još se u svima ne provodi elektroničko naručivanje bez papirnatih uputnica. U nekim bolnicama još nisu naučili prihvaćati e-uputnice poslane iz ordinacija obiteljskih liječnika, pa se one još uvijek šalju dvostruko - u elektroničkom obliku i isprintane na papir.

Informatizacija bolnica sve bolja

No, do kraja godine komuniciranje putem papirnih dokumenata između primarnog zdravstva i bolnica bit će prošlost, rekla je Hini ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

Po njezinim riječima, informatizacija bolnica iz mjeseca u mjesec postiže sve bolje rezultate - u prvih 20 dana veljače bolnice su izravno preuzele 37 posto raspoloživih e-uputnica – 17 posto više nego u siječnju.

Najuspješnije su bile Klinika za ortopediju u Lovranu, opatijska Thalassotherapia te opće bolnice u Virovitici, Našicama, Ogulinu, Karlovcu, Novoj Gradiški i Zaboku.

No, ima i bolnica u kojima informacijsko povezivanje tek mora zaživjeti do kraja godine – poput osječkog i splitskog KBC-a, te KBC-a Sestre milosrdnice.

Do tada, najavljuje Prenđa Trupec, bit će ostvareni svi tehnički preduvjeti da uputnice, nalazi i otpusna pisma izravno elektronički putuju između specijalista i obiteljskog liječnika.

"Napokon ćemo uspostaviti komunikaciju između svih u sustavu. Liječnik primarne zaštite dobit će nalaz i otpusno pismo prije nego što vidi pacijenta. Moći će mu telefonirati da preuzme lijek u ljekarni preko e-recepta, unaprijed organizirati njegu, fizikalnu rehabilitaciju ili patronažu", ističe ravnateljica HZZO-a.

To donosi višestruku korist i uštedu vremena pacijentima koji više neće morati obilaziti bolnice radi naručivanja i podizanja nalaza. Nalazi i povijesti bolesti više se neće čuvati kod kuće, već će biti pohranjeni u informacijskom sustavu.

Spriječiti višestruko naručivanje za istu pretragu

Do lipnja će se spriječiti višestruko naručivanje pacijenata za istu pretragu ili pregled jer će broj uputnice biti povezan s brojem narudžbe. Na taj način će uputnica biti rezervirana za jedno mjesto i s njom se više nigdje drugdje neće moći naručivati.

Time će se prekinuti praksa nekih pacijenata koji se za istu pretragu ili pregled naručuju i na šest mjesta, generirajući liste čekanja i oduzimajući mjesta drugima.

Krajem godine s potpunom informatizacijom bolnica trebalo bi krenuti i e-savjetovanje, tj. konzultacije primarnih liječnika sa specijalistima putem uputnice A5.

Primarni liječnik moći će se elektronički posavjetovati sa specijalistom i zatražiti od njega odgovor na neka klinička pitanja. To bi u nekim slučajevima bitno ubrzalo postavljanje dijagnoze i odabir terapije, bez "šetanja pacijenta".

Pilot-projekt e-savjetovanja proveden je lani u KB-u Dubrava sa čijim je specijalistima bilo povezano nekoliko liječnika iz primarne zaštite s područja koje gravitira toj bolnici.

Od obiteljskih liječnika uključenih u projekt doznaje se da postoji otpor među nekim bolničkim liječnicima, no u HZZO-u su uvjereni da će ih uspjeti motivirati kada taj oblik rada bude dodatno honoriran.

Menadžerski ugovori za sve razine uprave

Pitanje motivacije bolničkih specijalista morat će riješiti bolničke uprave, a jedan od načina je uvođenje jasnih pokazatelja koliko tko radi.

U HZZO-u stoga planiraju uvesti menadžerske ugovore za sve razine uprave u bolnicama - od ravnatelja bolnice do predstojnika odjela. Fiksni dio plaće bit će smanjen, a povećat će im se varijabilni dio koji će biti vezan za učinkovitost.

"Upravitelji će biti motivirani da nadziru učinak svojih zaposlenika, a učinak ravnatelja bolnica nadzirat će ministar. Oni koji ne ostvare rezultate otići će sa svoje funkcije", kaže Prenđa Trupec.

Svi ravnatelji bolnica i predstojnici odjela već bi ove godine trebali dobiti menadžerske ugovore, a očekuje ih edukacija iz upravljanja ljudima i financijama, što će se financirati sredstvima Svjetske banke.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti