Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Onima koji provode dane uz pivo i bez rada treba ukinuti naknade

  Dragutin Šantoši/Večernji list           17.08.2010.         1923 pogleda
Onima koji provode dane uz pivo i bez rada treba ukinuti naknade

Vrijeme kada su hrvatski poljoprivrednici, od godišnjeg prihoda sa 10 katastarskih jutara pod pšenicom i 10 katastarskih jutara pod kukuruzom, kupovali automobil Golf pripada prošlosti, i to treba zaboraviti, tvrde podravski poljoprivrednici, koji su u posljednjih desetak godina potpuno promijenili plodored na svojim oranicama. Poglavito proizvode povrće, a ratarske kulture, najčešće uljarice, siju tek kada za to postoje tržišne potrebe i sigurnost dobre zarade.

Krenuli od nule

Kako to rade u selu Starogradačkom Marofu nedaleko od Virovitice pokazuje primjer uzornog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tomislava Fička (52), koji sa suprugom, te dvoje odrasle djece i zetom, nema poteškoća u prodaji proizvedene hrane i dohodovnom poslovanju.

- Kao i svi, krenuli smo od nule. Na vlastitih šest hektara oranica, zakupljenih pet hektara, te 18 hektara u koncesiji, povrće je više od 10 hektara. Sva zemlja baš nije za povrće, a svake četiri godine potrebno je promijeniti kulturu. Lani smo proizveli 40 tona krumpira, zatim 80 tona luka i 90 tona paprike. Tržište je sve otkupilo, a da smo imali, prodali bismo i više - kaže Fičko.

Živi se od rada

Ove godine OPG Fičko doživjelo je štete od poplava i leda, koje će im odnijeti gotovo 30 posto očekivanog prihoda. Na povrće i uljanu repicu koju su zasijali Fičko je trebao dobiti oko 60.000 kuna državnih poticaja, od kojih, međutim, još nije stigla niti jedna kuna.

- Ne živi se od poticaja, nego samo od rada, i seljaci trebaju zaboraviti da se od tri dana oranja, tri dana sjetve i tri dana žetve može dobro živjeti. Što se tiče ratarstva, to smo mi Podravci već odavno razriješili. U proizvodnji povrća, uz ukućane, koji rade od 7 do 19 sati, godišnje uzimam sezonske radnike koji odrade više od 500 radnih dana - izjavio je Tomislav Fičko. I njegov OPG treba više zemlje za obradu.

- Sin, kći i zet završili su škole, ali nema posla. Svima koji žele raditi Općina treba osigurati zemlju, a onima koji dane provode bez rada, uz pivo i socijalnu pomoć, treba ukinuti ili smanjiti naknade i potjerati ih da rade - poručuje uspješni proizvođač povrća.

I nas također.

Večernji list 
jednostavno 
podravski

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
22.8.2010. 11:56
Ovo je jedan veliki problem koji se preko noći rješava tako da se izuzme od nadležnosti centara za soc. radove i preda u resor HZZ-a. A tamo da postoje oni koji su sposobni za rad i da se razlikuju od onih koji su bolesni itd.
To državi ne paše jer bi trebala davati naknade za vrijeme nezaposlenosti a ne soc. pomoći ali bi se tada fluktuacija radne snage povečala i osjetio bi se napredak vrlo brzo.
Odkale toliki Romi pitanje je jer to nisu domaći nego odnekle preseljeni i koji stvaraju derneke, pucaju iz vatrenog oružja i još malo pa će naši festivali podravske šansone u ilegalu ko titova partija makar ne mislim da je to neka naročita muzika, ali je ona koja odgovara pretežitoj kulturi ovdje.
pljuska
18.8.2010. 7:06
Dragi moji. Kako bi bilo da se socijalne naknade i pomoć Caritasa počnu ukidati onim "samohranim" majkama s čoporom djece čiji očevi voze kamione i aute.

Ako se ne varam među njima su najbrojniji slučajevi Romskih obitelji koje žive zajedno pod jednim krovom. Razlika je jedino što su svatove održali po romskim običajima i nisu se vjenčali u crkvi.

Ne samo što takvi na u svojim dvorištima stvaraju ilegalne deponije otpada, čime ugrožavaju kakvoću našeg naše pitke vode, već i spaljuju opsane otpade, truju i zagađuju prirodu i okoliš.

Tobožnje "samohrane" majke i djecu ne izdržavaju njihovi očevi, već se vode kao socijalni slučajevi i dobivaju ne mala sredstva socijalne pomoći. Sredstva koja bi drugim stvarno ugroženim obiteljima olakšala i bar donekle učinila dostojanstvenim njihov život.

Umjesto toga socijalnu pomoć dobijaju oni koji po cijeli dan slave, preglasnom glazbom i nekultiviranim ponašanjem uznemiravaju svoje susjedstvo i remete javni red i mir.

Takvima koji imaju na sijaset prijava za remećenje za zagađivanje prirode i okoliša i remećenje javnogi reda i mira treba ukinuti socijalnu pomoć.

Nisu to samohrane majke već kao i svi drugi njima slični nevjenčani supružnici.

Pitam se zašto romski nevjenčani supružnici imaju posebna, veća prava od ostali bračnih parova!!?
?????
17.8.2010. 21:47
ne uopce to nije bio vic nego je to nasa stvarnost , mladi sjede pred trgovinama i piju pivo dobivjau svaki dan jesti od crvenog kriza dobe 1000 kn mjesceno i bas ih briga , da se sve to ukine da vidis love ko u prici! ljudi po selima znaju o cemu ja pisem jel i ja nemogu naci isto radnike sezonske jel ih nema sjede pred trgovinama i piju i smiju se nama i mojoj obiteji sto mi radimo , to je u ovo vrijeme postalo ok ! ali samo me zanima dokle ce to ici ! ???
terzo
17.8.2010. 21:34
Ivane2........i ne sramis se svoga komentara ?
Koji si ti parazit ....... k tomu jos besraman i bezobrazan (osim ako je to bio vic ).
Onda je malo neumjesan
ivan2
17.8.2010. 18:55
Samo Vi stvarajte "svoj"prihod a ja ću manje izgubiti uz pivo!
Tomo
17.8.2010. 16:38
Bravo! Ali takvo vrijeme nam i dolazi ... sve če to sjesti na svoje


Još iz kategorije Gospodarstvo