Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  S požutjelih stranica novina

Omladinac: Pročitajte kako je prošao koncert virovitičke grupe Na izvoru svjetlosti u ljeto 1979. godine

        19.01.2016.         3929 pogleda
Omladinac: Pročitajte kako je prošao koncert virovitičke grupe Na izvoru svjetlosti u ljeto 1979. godine

Tri klasične gitare, blok- flauta, usna harmonika, desetak listova papira s ispisanim pjesmama, sve to u rukama četvorice članova grupe "Na izvoru svjetlosti" bilo je dovoljno da se razbije kronična bezidejnost i sivilo (da ne kažemo: mrtvilo) ljetnog kulturno-zabavnog života Virovitice.

Davor i Draško Zidar, Ljubiša Gavrilović i Damir Svoboda, članovi spomenute grupe, priredili su (koristeći se nabrojanim rekvizitima) veoma uspjelo muzičko-scensko veće revolucionarne i ljubavne poezije prožeto šansonama. Čak stotinjak posjetilaca, koliko ih se našlo u Omladinskom domu, dugotrajnim se pljeskom zahvalilo izvođačima na pedesetominutnom programu koji je pokazao kako se uz dobru volju i ideju može, uz minimalna sredstva, mnogo učiniti na oživljavanju kulturno zabavnog života.
Ti isti razlozi koji su uvjetovali pljesak posjetilaca naveli su nas da razgovaramo s izvođačima.

- Do sada se o grupi "Na izvoru svjetlosti" nije mnogo čulo. Ovo vam je prvi javni nastup?
Davor: "Ljubiša, Draško i ja sviramo zajedno već treću godinu, a kao grupa postojimo , recimo od Nove godine. Tada smo odlučili da ćemo se pojaviti pred publikom. Do sada smo u tri navrata gostovali u omladinskoj emisiji Radio Virovitice, a nastup u Omladinskom domu prvi je uživo. Nismo očekivali tako dobar prijem publike".

- Mnogo se razlikujete od ostalih sastava u Viroviitci?uo Ljubiša: "Da. Za razliku od drugih mi sviramo klasične gitare. Rezultat je akustična glazba. To je ono što nam se sviđa, a i publike se za ovu vrstu glazbe uvijek nađe. Najviše sviramo skladbe Mlinarca i Domicelija, a prerađujemo i neke skladbe "električara".

- U Omladinskom domu niste samo svirali i pjevali. Bilo je i poezije. Što to znači?
Damir: Smatramo da za isključivo muzički nastup nismo još dovoljno spremni, a željeli smo na neki način ublažiti opću virovitičku kulturnu sušu. Tako je nastalo muzičko-scensko veće, kojim smo, nadamo se, zadovoljili posjetioce.

- Planovi?

Draško: "Želimo napredovati polako, ali sigurno. Još uvijek imamo nekvalitetne gitare, a moramo nabaviti udaraljke i dobru usnu harmoniku. Uz sve to predstoji nam dugotrajno vježbanje. Planiramo u Omladinskom domu opet nastupiti srijedu, 22. kolovoza. Bit će to također muzičko-scensko veče, ovoga puta uz više muzike, a bit će i Balogovih, Dedićevih i Majdakovih stihova. Ujedno nam je želja da naši ljetni nastupi budu osnova za stvaranje omladinske scene, koja bi stalo djelovala pri GK SSOH.
Tekst i snimak M.Šajatović

Miodrag Šajatović
Virovitički list, broj 1113
17.8.1979.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije S požutjelih stranica novina