Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Okrugli stol „Važnost kastracije/sterilizacije kućnih ljubimaca - prednosti i nedostatci„

        20.12.2013.         1669 pogleda
Okrugli stol „Važnost kastracije/sterilizacije kućnih ljubimaca - prednosti i nedostatci„

Okrugli stol na temu „Važnost kastracije/sterilizacije kućnih ljubimaca - prednosti i nedostatci„ održan je u srijedu, 18.1.2013.g u organizaciji i prostorijama Udruge za zaštitu životinja Laki.

U raspravi na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici/e Veterinarske prakse Feliks Virovitica, Skloništa za zaštitu životinja Virovitica, Veterinarske stanice Virovitica, Hrvatske kinološke udruge Virovitica, privatnog azila, Grada Virovitice i Udruge za zaštitu životinja Laki. Okrugli stol je korak u povezivanju lokalnih dionika koji su važni u tematici zaštite životinja te dobar početak budućih zajedničkih projekata.

Procjenjuje se da samo jedna mačka i njezino potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet preko 400 000 mačića te da samo jedna kuja i njezino potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet preko 60 000 štenadi od čega većina bude napuštena i ubijena. Prisutni su se složili da je u svrhu prevencije ove problematike rješenje kastracija/sterilizacija kućnih ljubimaca i životinja s ulice. Postavilo se pitanje subvencije vršenja operativnih zahvata za osobe koje su manjeg imovinskog statusa te je jedan od prijedloga da se osnuje fond putem kojeg bi se to sufinanciralo u koji bi ulazile npr. kazne od naplate vlasnicima koji se neodgovorno ponašaju prema svojim ljubimcima. Iako kao najbolji, obvezujući način je ulazak odredbe o obaveznoj kastraciji/sterilizaciji u zakon. Način osvještavanja građana o važnosti kastracije/sterilizacije je prvenstveno na veterinarima s obzirom da su oni u direktnom kontaktu s vlasnicima životinja, a onda su tu i organizacije koje se bave zaštitom životinja. Dodatna problematika koja se pokazala je što veliki broj pasa nije čipiran, ne znaju se vlasnici pasa te se ne mogu ni sankcionirati za neodgovorno ponašanje prema svojim ljubimcima. Iskazana je nužnost edukacije i osvještavanja građanstva i o odgovornom držanju kućnih ljubimaca jer mnogi nisu svjesni odgovornosti na koju se obvezuju primajući životinju u svoj dom.

Udruga za zaštitu životinja Laki je dobrovoljna, nestranačka i neprofitna organizacija koja za cilj ima očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti društva, prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima, ukidanje bilo kojeg oblika zlostavljanja, mučenja i eksploatacije životinja od strane ljudi te poticanje na odgovorno ponašanje. 

Okrugli stol je održan u sklopu projekta „Moj ljubimac - moja odgovornost" kojeg financira Grad Virovitica.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mikeš
22.12.2013. 16:00
čini mi se da vas dvojica nemate pametnijeg posla,pišete samo da se vidi da ste tu,Tema okrukljaka je posve jasna,osobno sam "za" da se riješi problem pasa i mačaka lutalica a naposljetku da se smanji broj takvih.
Udruzi puno sreće u njihovom radu.
kišni
20.12.2013. 20:31
gospon nemojte se ništ sekirat, najbolje da mi kastriramo ovu gore uslikanu gospodu pa ćemo riješiti problem u idućim generacijama pričanja gluposti.
Non Nominatus
20.12.2013. 17:29
Zanima me samo zašto je (sada) važan ovaj članak o događaju koji se dogodio 18.1.2013. godine, znači prije 11 mjeseci i zašto predlažu kastriranje siromašnih osoba? Citiram: "Postavilo se pitanje subvencije vršenja operativnih zahvata za osobe koje su manjeg imovinskog statusa" završen citat. Tko je ovdje lud? Kastrirali bi životinje, kastrirali bi siromašne ljude, kastraciju bi uveli u zakon i tako osvještavali ljude i životinje??? Ovaj članak kao da je pisao netko pod utjecajem alkohola i opijata, ne možeš zaključiti tko bi koga kastrirao i po kojoj logici, siromašne, one sa psima, one s mačkama, kastracija posvuda i svakodnevno... Ovo je suludo. Zašto ne bismo onda kastrirali i bogate? Političare? Ajmo kastrirati svakoga čiji pas i mačka nisu čipirani, bez obzira je li dotični siromašan ili bogat. Usput ih možemo i čipirati, skupa s ljubimcima.


Još iz kategorije Aktualnosti