Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Fra Ma Fu

Okrugli stol "Reportaža jučer, danas i (možda) sutra": Reportažu treba vratiti na kraljevski tron jer je jak adut za pridobijanje publike

  Sandra Pocrnić Mlakar           14.09.2015.         3584 pogleda
Okrugli stol "Reportaža jučer, danas i (možda) sutra": Reportažu treba vratiti na kraljevski tron jer je jak adut za pridobijanje publike

Reportaža ide dalje, iako će joj novi mediji i nova publika dati nove forme, vjerojatno kraće od onih na koje smo navikli - zaključili su novinari na okruglom stolu "Reportaža jučer, danas i (možda) sutra" održanom u okviru Fra Ma Fu festivala. Video-reportaža nije u krizi, potisnuta je samo pisana reportaža koju je iz brzih medija istisnula vijest, zaključio je Zdenko Duka, stoga je pred njom izazov da odgovori na zahtjeve vremena. Pritom vjerodostojnost novinara i časno obavljanje posla ostaju temeljni preduvjet novinarstva na kojem u krizi profesije treba još više inzistirati, istaknula je Iva Anzulović.

Raspravu je otvorila Božica Brkan obranom teze da je reportaža detronizirana kraljica novinarstva i da toj novinskoj vrsti treba vratiti mjesto koje joj pripada. Tina Eterović Čubrilo pozvala je novinare da prate dodjelu nagrade Marko Polo za najbolje putopisce te istaknula da se rasprave o novinskoj i putopisnoj reportaži ubuduće mogu razviti u dva smjera. Boris Pavelić iznio je konkretan prijedlog da novine na svoje stranice vrate reportažu u kratkoj formi, s tim što bi je najbolji novinari trebali pisati svakodnevno. Mirko Mlakar primijetio je kako su novine neopravdano odustale od reportaže iako se ne mogu natjecati u brzini s novim medijima te da su reportažu trebale zadržati kao adut za osvajanje publike. Ivo Lučić predložio je da zbog krize koja je nastala u novinarstvu novinari u javnom interesu potraže saveznike među znanstvenicima i drugim javnim radnicima.

Novinari su podržali ideju osnivača, instituta SINKO i Hrvatskog novinarskog društva, da Fra Ma Fu festival postane redovito godišnje okupljanje novinara, a doajeni Mario Bošnjak i Milka Ganza založili su se za to da nagrada za najbolju istraživačku reportažu nazove Fra Ma Fu.

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva zaključio je okrugli stol najavom da će web stranica HND-a postati moderan i otvoren portal te da će HND započeti seriju razgovora s vlasnicima medija, kojima su pozivi već upućeni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu