Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Ogromna većina lokalnih predstavnika za veću decentralizaciju


  Aktualnosti           30.06.2014.         1577 pogleda
Ogromna većina lokalnih predstavnika za veću decentralizaciju

Radni stol o temi lokalna i područna samouprava započeo je poslijepodne u Uredu predsjednika, a predsjednik Ivo Josipović uvodno je izvijestio da rezultati ankete provedene među čelnicima lokalne samouprave pokazuju kako je velika većina njih za veću decentralizaciju države - piše Novi list.

»Iz upitnika koji smo poslali predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te drugim sudionicima rasprave radi dubljeg profiliranja važne reforme koja nas očekuje, da se iščitati da ogromna većina načelno želi veću decentralizaciju države«, rekao je Josipović.

Otkrio je kako je u manjim sredinama naišao na »veći oprez od očekivanog« kad je u pitanju decentralizacija velikih i kompleksnih sustava, kakvo je zdravstvo ili visoko obrazovanje, ali da su gotovo svi sudionici rasprave suglasni oko potrebe dodatne decentralizacije kulture, sporta, prostornog planiranja, školstva i drugih djelatnosti.

Visoka je suglasnost i oko potrebe znatno većih izvora financiranja lokalne samouprave, a velik dio sudionika podržava i ideju jačih i bolje profiliranih lokalnih poreza, otkrio je Josipović.Ideju smanjivanja broja jedinica lokalne samouprave podržavaju predstavnici gradova, ali ne i općina.

Većina sudionika koji su odgovorili na Predsjednikov upit zalaže se za to da se državi osiguraju čvrsti instrumeti kojima bi mogla intervenirati u neke odluke lokalne razine kad je u pitanju opći javni interes.
»To pokazuje kako smo blizu ideje da Hrvatska treba biti jedinstvena, ali decentralizirana država«, zaključio je Josipović.

Ostatak sjednice, na kojoj reformi lokalne samouprave razgovaraju saborski zastupnici, pravni i ekonomski stručnjaci te predstavnici lokalnih vlasti, zatvoren je za javnost.Kako se doznaje, današnjem okruglom stolu nije se odazvao priličan broj pozvanih.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

francek
1.7.2014. 14:35
Očigledno je da se ured predsjednika bez i malo pardona pretvara u predsjedički izborni stožer ! Naravno da su predstavnici gradova vrlo laki na "posezanju u tuđe - džepove ( općinnske proračune )" . Navikli se oni, pa im sada nedostaje novac kojhi nije njihov.....
Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: