Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Odvoz dodatnog otpada samo iz Komradovih vreća

  Vinko Gazdik/Slatinski petak           28.02.2010.         3979 pogleda
Odvoz dodatnog otpada samo iz Komradovih vreća

SLATINA - Imate li slučajno dvije kante kućnoga otpada, neugodno ćete se iznenaditi kad vam djelatnici Komrada tijekom odvoza kućnoga smeća isprazne samo jednu. Baš to se dogodilo Slatinčanki Jasmini Rauk, koja se, ne znajući kamo s neodvezenim otpadom, odlučila obratiti Slatinskom petku.

Njoj su, naime, djelatnici Komrada odbili odvesti dodatnu kantu smeća jer na njoj nije bilo žiga Grada, a doznala je da na drugu kantu nema pravo. Kaže kako je spremna platiti uslugu, no rečeno joj je kako ni to nije moguće te da se za odvoz sadržaja druge kante mora pobrinuti sama. - Ako za dio smeća moram sama organizirati prijevoz do Radosavaca što će mi onda Komrad? Zar ću za jednu kantu plaćati Komradu, a za drugu nekom prijevozniku? Onda mi je logičnije da jednome platim za sve odvezeno smeće, a Komradu otkažem ugovor, komentira Jasmina Rauk, stanovnica Dravske ulice. - Osim toga, ako ova kanta ne može, gdje mogu kupiti drugu, ili kako riješiti problem odvoza smeća?

Nije joj jasna ni nova odredba Komrada o kupovini dodatnih vreća za smeće po znatno višim cijenama nego u trgovini. - Čula sam da bi jedna vreća za odvoz smeća u Komradu stajala oko sedam kuna. Prevelik je to udar na džepove građana, jer ja na tržnici kupim deset takvih vreća za deset kuna. Odgovore na postavljena pitanja potražili smo u razgovoru s Antunom Srbićem, direktorom slatinskoga Komrada.

- Zakon o gospodarenju otpadom se stalno mijenja i, u skladu s regulativama Europske unije, takav otpad moramo drugačije obrađivati, tretirati i odlagati. Tako, primjerice, od 1. 01. ove godine odvoz otpada pravnim osobama više ne možemo naplaćivati po četvornome metru. Određena je mjera po volumenu ili težini. Isto je i s otpadom fizičkih osoba, dakle građana. Određene su kante od 120 litara što je mjerljiva veličina za što su određeni i odgovarajući cjenici.

S obzirom da imamo građana koji imaju više od 120 litara komunalnoga otpada tjedno, omogućili smo im da se riješe dodatnoga otpada po povoljnijim uvjetima. Radi se o cijenama odvoza vreće od 110 litara za pet kuna s PDV-om. Kako bi ta usluga bila mjerljiva, na vreće smo stavili naš pečat i vreće dijelimo besplatno. Naplaćuje se usluga, dakle, odvoz, gospodarenje, skladištenje otpada, a ne vreća. Naglašavam, to je usluga samo za dodatni otpad građana, kaže Srbić.

- Gospođa iz Dravske može doći u Komrad i kupiti pvc vreće po cijeni od pet kuna po komadu. Pri tome želim naglasiti kako je vreća besplatna, a u interesu zaštite čovjekova okoliša i smanjivanja otpada te njegove prenamjene, naplaćujemo i taj minimalni iznos za njegovo zbrinjavanje".

S fizičkim osobama za sada nije moguće sklopiti ugovor za odvoz dvije kante smeća tjedno, no u doglednoj budućnosti i ta je opcija otvorena. Do tada, tvrdi, svi građani koji imaju višak smeća moći će ga odlagati isključivo u za to predviđenim, pečatiranim Komradovim vrećama. 

Cijena „druge vreće" značajno je niža od cijene „druge kante" pa i ova mogućnost odlaganja dodatnoga otpada nije za odbaciti.

Znatan broj građana još nema svoju kantu za odvoz smeća što je dodatni problem u gospodarenju otpadom, a Komrad na zalihi nema drugih. Iz toga će razloga uskoro verificirati i prihvatiti kante koje izgledom ne odgovaraju trenutnom standardu, ali veličinom i težinom da. U tu svrhu, za cijenu od deset kuna, bit će pripremljene odgovarajuće naljepnice koje će garantirati njihovu prihvatljivost.

Bilo je slučajeva, žali se Srbić, kad su pojedini korisnici Komradovih usluga znali za cijenu jedne, odložiti i do trideset vreća smeća. Usporedno navodi kako je u Slatini još uvijek niska cijena odvoza smeća koja iznosi dvadesetak kuna po domaćinstvu dok se u drugim gradovima ta usluga naplaćuje po šezdeset i više kuna mjesečno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
3.3.2010. 10:35
Treba pitati autora ovog članka koji je Rokijev pijun zašto o svemu nije napravljena emisija na gradskom radiju pa da se čuje glas Slatinjana o ovom Srbićevom nametu i haraču.
pljuska
2.3.2010. 22:01
Slatinjani i Slatinjanke su dobilo ono za čega su glasovali. Sada se nemaju što buniti.

Treba Roštaša upitati temeljem kojeg je to zakona Komrad donio takvu odluku, i tko ju je odobrio.

Treba razmisliti o tome dali je jeftinije prestati plaćati odvoz smeća i kupiti zelenu vreću za 5 kuna.

Na taj se način vreća može optimalno iskoristiti, a 4 vreće mjesečno koštaju svega 20 kuna.

ententini
28.2.2010. 23:31
sve je to lijepo od Komrada, ali me onda zanima objašnjenje za Nazorovu ulicu koja do rampe spada u prvu zonu te se otpad odvozi svaki tjedan ,a od rampe(naselje) spada vjerovatno u građane drugog reda pa je njima jedna kanta od 120 l dovoljna za dva tjedna skupljanja otpada.
po tome smo mi prisiljeni kupovati vreće u komradu jer nema teoretske šanse da jedna peteročlana obitelj ima dovoljno jednu kantu za 14 dana.
bravo za Komrad
zenga2008
28.2.2010. 20:35
Na ovaj način kako to perfidno radi Komrad, zapravo odvoz smeća poskupljuje i to po volji Komrada, a bez suglasnosti gradskog vijeća koje je suvlasnik tog istog Komrada..i dajte prestanite se uspoređivati s cijenama u drugim gradovima, jer u tim istim gradovima ima puno manje nezaposlenih na broj stanovnika..


Još iz kategorije Gospodarstvo