Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa
  Anika Rešetar           23.01.2012.         3546 pogleda
Odvažnost

Bilo je proljeće, sve je mirisalo novim tek niknulim životom, a Stela i ja žudjele smo otputovati u Zagreb na izložbu koja nam se tada činila „neizostavnom za naš napredak i sreću u životu". Silno nam je bilo stalo i smišljale smo kako ishoditi dozvolu za odlazak u Zagreb od njezinog strogog oca. Imale smo šesnaest godina i nije bila mala stvar provesti vikend u Zagrebu!

Sjedile smo u Majsecovoj slastičarnici u središtu Virovitice, snažile se bohemima i mignonima i smišljale tekst pisma koje smo željele poslati Stelinom ocu kako bi nam odobrio put. Pred nama je stajao list papira. Stelin otac pohađao je nadbiskupijsku gimnaziju u Zagrebu, bio je klasično obrazovan i ponekad bi, kad bi bio dobre volje, deklamirao dijelove Ilijade i Odiseje na grčkom jeziku. I tad mi je sinula spasonosna ideja - pismo je trebalo započeti upravo uzdanicom antičke kulture, rimskom sentencijom. I mojom omiljenom izrekom koju često izričem i danas, a glasi: „Audaces fortuna iuvat", iliti „Odvažne čuva sreća". I upravo smo tu izreku stavile kao moto pisma koje smo napisale kao molbu. Sjećam se da nam je molba bila odobrena, ali više ne znam koja je izložba bila u pitanju. Znam samo da nam je bilo JAAAAKO stalo, pa smo se odvažile, usudile, riskirale i pobijedile! I danas se jasno sjećam Stele i sebe za stolom u kutu slastičarnice, ustreptalih srca i znati-želje tipične za mladenaštvo. I čvrste odluke da se pokuša ama baš sve i ne odustane lako.

Za sve ima prvi put! I uvijek, za taj prvi put, kad bi mi bilo silno i jako i sudbinski stalo, a ujedno me bilo i strah, ponavljala bih u sebi tu izreku: Odvažne čuva sreća! To sam činila i 1992.godine kad sam se našla na radnom mjestu gdje sam se sve više osjećala grozno. Bila sam napustila stalno radno mjesto u školi i odvažila se na novu avanturu PR managerice u jednoj ustanovi. Uf! Sve se ubrzo pokazalo strašnom greškom. Počela sam se loše osjećati i mučila sam se. A mučila me i savjest, to naprosto nije bio moj ambijent. U meni je stalno nešto ponavljalo stih iz omiljenog psalma: „Trpezu preda me postavljaš" i podsjećalo me da je svijet pun obilja samo ako se odvažim napustiti sigurnu luku. A to baš nije bilo tako lako - bio je rat, imala sam 30 godina i već sam se bila navikla na ugodu sigurnog radnog mjesta i bilo me jako strah napustiti to sigurno utočište, u kojem sam doduše, patila. Postajala sam sve više bezvoljna i sve sam se više debljala. A onda sam se jednog jutra probudila i pomislila „Pa ja sam ljubljeno Božje dijete! Audaces fortuna iuvat!" Tog jutra došla sam na posao i šef me značajnim tonom pozvao na red uvodom „Anika, moramo razgovarati". „Da", odvratila sam mu, pogledala ga u oči i odlučno rekla: „Ti loše radiš svoj posao, a trošiš novac poreznih obveznika. Dajem otkaz!" On se zapanjio, unezvjerio i počeo se čak i umiljavati. Složili smo se da otkaz bude sporazuman. I onda sam izašla na ulicu i sve je u meni pjevalo, svi su se moji djelići ponovno složili u pravi red koji daje ogromnu snagu. Znala sam: uspjet ću! Iako nisam znala kako ću dalje, sve je u meni pjevalo od sreće!!!!!! A onda - ma zamislite, iste me večeri nazvala prijateljica i ponudila mi posao koji je bio početak sjajne karijere prevoditeljice. Bivši šef se tako pokazao zapravo skrivenim blagoslovom, a moja se odvažnost doista isplatila. Napustila sam sigurnost i zadobila puninu života.

Odvažnost je ključna za dobro vođen život. Odvažnost je eliksir snage, odvažnost je vrlina koja se isplati. Vjera i nada i ljubav, odnosno vizija buduće sreće mogu cvasti samo ako smo odvažni. Samo je nebo granica čuje se uvijek u američkim filmovima. Mislim da je Amerika tu samo ako smo odvažni, ako se usudimo i krenemo. Naravno da prije toga treba zasukati rukave i pristati na žrtvu i možebitno odricanje. Pa bez muke nema ni prilike ni nauke! Zato se tako jako divim svojim prijateljima umjetnicima: Romani, Marini, Boženi, Željku. Svi su završili Akademiju likovnih umjetnosti. Ćute u sebi poruke i slike i performance i glazbu i akcije na kojima predano i ustrajno rade. Davno se pred njima postavila odluka: izdati glas i poziv i tražiti neko stalno radno mjesto koje ih zapravo ne zanima ili: živjeti vrlo, vrlo skromno i nekad/često zadrhtati nad računima za režije i ići sa 5 kuna u dućan. Moji prijatelji, slobodni umjetnici žive u društvu u kojem je malo mecena, u kojem država štedi upravo na kulturi, u kojem gotovo da i ne postoji tržište umjetnina. Ali  oni su svjedoci odvažnosti. Uvijek skromnije odjeveni, ograničenije trpeze, to su ljudi od kojih sam čula najmanje gluposti i banalnosti u životu.

Moji prijatelji umjetnici su putokazi kako ne zaboraviti bitno. Oni su u svojim domovima i ateljeima. Oni ne hitaju. Oni razmišljaju, oni promišljaju, oni osjećaju i dobro i zlo i jasno ih luče. Oni svoj poziv žive s puno odricanja i žrtve i nije im lako. Ali uvijek su zabavni, čvrsti, stameni i odlučni. Zanimljivi u odricanju od materijalnog obilja, odlučni da ne izdaju što im je na srcu i odvažni u svojim nastojanjima kad krenu u neki poduhvat i bez bussiness plana i pomno razrađenog projekta. Moji prijatelji umjetnici moje su zastavice odvažnosti na slalomskoj stazi života!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Umijeće življenja