Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  O dizajnu

Održivi grad „City Nature“ na napuštenom aerodromu

  Krunoslav Kovač           29.05.2023.         2779 pogleda
Održivi grad „City Nature“ na napuštenom aerodromu

Odličan primjer planiranja novoga održivog naselja, a da se ne zauzima novi prostor, je prenamjena napuštenog aerodroma Downsview u okolici Toronta u naselje – grad za mlade obitelji. Tim arhitekata, urbanista i pejzažnih arhitekata izradili su transformaciju kompleksa aerodroma u cjelovitu povezanu zajednicu kojoj su prioritet priroda, bioraznolikost i ljudi.

Koncept razvoja City Nature je organizacija grada oko napuštene piste duge 2 kilometra, koja će biti pretvorena u pješačku oazu koja povezuje zajednicu. Pista će služiti kao prostor za okupljanje, igru i zabavu te povezuje niz parkova i otvorenih prostora. Prema riječima Kevina Bridgmana, voditelja projekta City Nature „Poput vinove loze koja raste uz stabljiku, pista će organski rasti kako bi postala živa komunikacija povezana sa sadržajima zajednice“.

Na površini od 520 hektara planirana je izgradnja 50 000 stambenih jedinica za 80 000 stanovnika sa svim suvremenim sadržajima za generacije koje dolaze.

U projektu je primijenjen koncept „15-minutnog grada“, prema kojemu stanovnici mogu ispuniti sve svoje dnevne potrebe u gradu unutar 15 minuta bez korištenja automobila, samo hodajući ili vozeći bicikl.

Partnerstvo kanadskih i danskih arhitektonskih tvrtki rezultiralo je skandinavskim poimanjem ugljično neutralne budućnosti poticanjem biološke raznolikosti i novih tehnologija. Cilj projekta je pružiti osjećaj bijega iz urbanog okruženja bez napuštanja stambenog susjedstva, a ostvaruje se zahvaljujući čak 20% površina pod zelenilom, uključujući i zelene koridore.

Projekt revitalizacije aerodroma Downsview osvojio je brojne međunarodne nagrade koje podržavaju primjenu vrhunskog dizajna u rješavanju problema klimatskih promjena i poticanju otpornosti lokalne zajednice.

Projektni tim Downsviewa:

  • Henning Larsen, urbani dizajn, Danska
  • KPMB Architects, arhitektura, Kanada
  • SLA, urbana strategija – planiranje, Kanada

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Downsview

Downsview

Downsview

Downsview

Downsview

Downsview

Downsview

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu