Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Održano posljednje ročište suđenja novinarki Ivi Anzulović: Branim novinarstvo

  Goran Gazdek           01.11.2023.         5819 pogleda
Održano posljednje ročište suđenja novinarki Ivi Anzulović: Branim novinarstvo

Prije nekoliko dana je održano posljednje ročište sudskog procesa kojeg je 16. prosinca 2020. pokrenuo Grad Virovitica protiv slobodne novinarke i aktivistice Ive Anzulović. Kafkijanski proces počeo je nakon što je 3. svibnja 2020.godine, na svjetski Dan slobode medija, Iva "promijenila" izgled zgrade Gradske uprave na nečuven način da je balonima punjenim temperom crvene boje gađala pročelje Palače Pejačević. Grad Virovitica tužbom traži naknadu štete sanacije u iznosu 53 tisuće kuna što Anzulović - osporava. Vjeruje da je njezino djelovanje, kojeg nikada nije osporila, bilo u javnom interesu te se ni na koji način nije dogodila trajnija materijalna šteta. Ne veća od nedostatka 17 milijuna kuna iz Gradske blagajne gradonačelnika Ivice Kirina 2019.godine. Na spomenutom ročištu novinarka je dala detaljan iskaz o svim okolnostima koje su je naveli na taj čin.

Sudac Zoran Mandić strpljivo je saslušao Ivin iskaz, koja je, na upit zašto je počinila kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, izjavila kako je to u tom trenutku bio jedini način ukazivanja javnosti na novinarski istražene i dokazane, te na ovom portalu objavljene činjenice o nestanku i smrti bivšeg virovitičkog gradskog pročelnika, mladog Siniše Palma.

<<< Dossier Palm

Upravo je Anzulović serijom istraživačkih tekstova ukazala na brojne sumnjive okolnosti pronalaska njegovog tijela uz obalu rijeke Drave, te dokazala kako je policija te okolnosti, slučajno ili namjerno, propustila istražiti.

"Tog 3. svibnja 2020. godine obilježava se Dan slobode medija. Točno jedanaest mjeseci ranije, 3. lipnja 2019., pronađen je mrtav dotadašnji pročelnik za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Siniša Palm. Prva sam novinarka koja se pojavila na vratima njegove obiteljske kuće dan nakon sprovoda. Sinišina majka Jadranka otvorila je vrata. Predstavila sam se, rekla kako sam došla izraziti sućut obitelji te ponudila pomoć jer sam već tada imala mnogo tragova u smjeru kako je posrijedi ubojstvo. Majka mi je pružila ruku, ponudila mi da uđem u kuću te sjednem za stol u dnevnom boravku gdje su bili Sinišina sestra Marija, tada trudna, njen suprug Kristijan, njihova kći Rita te susjeda. Tada sam doznala sve o nestanku Siniše tog petka 31.svibnja i što su sve članovi obitelji proživljavali četiri dana i noći do pronalaska Siniše uz rijeku Dravu. Na osnovu onoga što sam utvrdila, podnijela sam prijavu nadležnom državnom odvjetništvu za ubojstvo protiv nepoznatog počinitelja" rekla je u svom iskazu.

Istaknula je kako je njena akcija bacanja balona punjenih crvenom temperom bila usmjerena na javnost Virovitice, da se ljudi uznemire i reagiraju jer crvena je boja simbolizirala krv.

Zanimljivo je bilo, kako se na sudu moglo čuti, da se radi o potpuno ekološki prihvatljivoj boji koja se izuzetno lako ispire a koju, kako je kazala, koriste i djeca, pa nema govora o trajnoj šteti.

Na upit suca koje je prethodne akcije ovog tipa izvela u Virovitici, uz ispisivanje dvaju grafita na zgradi bivše Bille, novinarka je nabrojala plakate usmjerene na sada već bivšeg (smijenjenog) načelnika policijske uprave Virovitičko-podravske Sinišu Kneževića, a Anzulović ga je javno, ne prozvala već optužila kako je odgovoran za prikrivanje dokaza dobivenih u istrazi okolnosti smrti Siniše Palma.

<<< Zbog bacanja balona na Palaču Pejačević za Ivu Anzulović traži se sedam mjeseci uvjetnog zatvora

Tužitelje je zanimalo zašto je balone bacala baš na pročelje gradske uprave a ne na urede DORH-a ili policije. "Samo je jedna jedina osoba u prostoru javne komunikacije za nestanak milijuna iz gradske blagajne okrivila pokojnog Sinišu, bez ijednog jedinog argumenta ili dokaza a to je -gradonačelnik Ivica Kirin", odgovorila je.

Općinski sud u Virovitici bi u ovom predmetu trebao bi izreći presudu 1. prosinca u 9 sati, no valja istaknuti kako će se raditi o nepravomoćnoj presudi na koju tužena ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati više sudske instance. Bude li presuda po nju nepovoljna, zasigurno će iskoristiti taj zakonski instrument kako bi još jednom zatražila pravdu za pokojnog Sinišu Palma.

Uoči ovog ročišta, pred zgradom suda, u znak podrške novinarki pojavila i majka Jadranka Palm.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm