Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Održana prva sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije HGK – Županijske komore Virovitica

  hgk           22.02.2020.         1282 pogleda
Održana prva sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije   HGK – Županijske komore Virovitica

U četvrtak, 20. veljače održana je sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije Županijske komore Virovitica pod predsjedanjem predsjednika Damira Kelave. Drvoprerađivači s područja cijele Virovitičko-podravske županije na sjednici su otvoreno govorili o svojim problemima vezanima uz proizvodnju, sirovinu, radnu snagu, probleme na tržištu i izazovima konkurencije.

Sjednici je, uz predsjednika ŽK Virovitica Zlatka Plešu i direktoricu Kristinu Plešu nazočio i Danijel Smiljanić, vlasnik i direktor tvrtke Pan Parketa iz Orahovice, ujedno i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore.

Damir Kelava, predsjednik Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije Županijske komore Virovitica smatra da uz kvote postoji i niz drugih problema članica.
Predstavnici drvne industrije moraju priznati da su stvarni problemi tržište, produktivnost i slično. Puno je tvrtki koje rade proizvode koji ni kalkulacijom ni dizajnom ne odgovaraju modernom tržištu. Virovitičko-podravska županija je poznata po drvnoj industriji i hrast, koji je najtraženiji, treba ostati ovdje, da ga mi ovdje preradimo. Sadašnja raspodjela kvota možda nije idealna, ali je ipak puno bolja nego što je bila prije, smatra Damir Kelava.

Članice su nezadovoljne preraspodjelom kvota jer dobivene kvote su daleko manje on onih potrebnih za opstanak poslovanja tvrtke pa su prisiljeni snalaziti se kupovanjem trupaca iz privatnog nakupa i iz zemalja iz okruženja gdje su cijene sto posto veće nego u Hrvatskoj jer ako žele sačuvati radnike i proizvodnju nemaju drugog izbora.

Članovi Strukovne grupe nisu zadovoljni s Pismom razumijevanja i smatraju da bi neke dijelove trebalo izmijeniti.

Danijel Smiljanić je govoreći o aktualnoj problematici, dotaknuo se izvoza i pritom naglasio problem korona virusa, a koji i domaćim drvoprerađivačima iz naše županije stvara poslovne probleme. Korona virus je dosta poremetio tržište Azije i prekomorskih zemalja. Sve luke u Kini su zatvorene i proizvođači robu ne mogu isporučivati. Od kada je krenula kineska Nova godina, ondje ništa ne funkcionira, a to utječe i na gospodarstvo Virovitičko-podravske županije jer je jako vezana uz drvoprerađivačku industriju. Tvrtki Pan Parket je Kina, nakon Njemačke i Švicarske, treće najveće tržište.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo