Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Održana početna konferencija energetske obnove Učeničkog doma Virovitica

  vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak           29.09.2016.         1984 pogleda
Održana početna konferencija energetske obnove Učeničkog doma Virovitica

grada današnjeg Učeničkog doma Virovitica izgrađena je 1927. godine i njen energetski razred je D, nakon završetka projekta koji se planira u roku od 10 mjeseci, on će biti B razred. Sukus je to Pilot projekta energetske obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja odnosno Učeničkog doma Virovitica, što se moglo čuti na početnoj konferenciji energetske obnove ove zgrade.

S ciljem poboljšanja prostora i prilagodbe standardima školstva Virovitičko - podravska županija je u suradnji s razvojnom agencijom Virovitičko – podravske županije VIDRA-om prijavila projektni prijedlog, te prošla na EU natječaju.

Nazočne na konferenciji, među kojima su, između ostalih bili: ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Emine Kovač, pozdravio je ravnatelj Učeničkog doma Virovitica Staniša Žarković. Projekt je to ukupne vrijednosti 1.326.434, 21 kunu. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 1.162.334,21 kunu, a bespovratna sredstva su 813.633,95 kuna (EFRR – 348.700,26, a FZOEU – 464.933,69 kuna). Ravnatelj Staniša Žarković se posebno zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji koja će za ovaj projekt izdvojiti 30 posto sredstava.

Navedenim projektom energetske obnove, će se smanjiti potrošnju energije i štetnih emisija CO2 i kroz poboljšanje toplinske zaštite ovojnice (toplinska izolacija krova iznad grijanog prostora, vanjskih zidova i stropa prema negrijanom prostoru), elektrotehničke mjere zamjene postojeće rasvjete rasvjetom.

Energetskom obnovom projektirana je ušteda od 72,37 posto toplinske energije za grijanje, dok je zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom projektirana ušteda od 64,60 %posto električne energije za rasvjetu. Što će se raditi na zgradi Učeničkog doma Virovitica je ukratko predstavila voditeljica projekata Tajana Bukovšak iz VIDRA-e. Izvođač radova je Slavić Inženjering, a stručni nadzor će obaviti tvrtka Croming d.o.o. Pitomača.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo