Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Poljoprivreda

Održana konferencija Digitalna poljoprivreda

  mps           08.12.2021.         443 pogleda
Održana konferencija Digitalna poljoprivreda

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 8. prosinca 2021. godine, zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Zdravkom Tušekom, u nazočnosti zastupnika u EU parlamentu Franca Bogoviča, predsjednice Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijane Petir, dekana Agronomskog fakulteta Ivice Kisića, predstavnika Veleposlanstava Češke, Italije i Austrije te domaćih i stranih konzultanata otvorila konferenciju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom „Digitalna poljoprivreda“ i predstavila aktivnosti kojima se provodi digitalna transformacija poljoprivrede. Također, državni tajnik Zdravko Tušek održao je predavanje na temu provedenih i planiranih inovacija u hrvatskoj poljoprivredi.

Pitanje prenošenja znanja, korištenje modernih tehnologija i inovacije predstavljaju važan horizontalni cilj buduće Zajedničke poljoprivredne politike. Glavni alat za postizanje tog cilja predstavlja AKIS  koji je i sastavni dio budućih nacionalnih strateških planova. Stoga su ciljevi digitalizacije prepoznati i u prijedlogu Strategije poljoprivrede do 2030. godine u kojoj važno mjesto ima objedinjavanje poljoprivrednog znanja i inovacija. U samoj provedbi pri tome predviđeno je jačanje veza sa znanstvenim institucijama, razvoj središnjeg poljoprivrednog informacijskog sustava, digitalizacija protoka informacija te poticanje inovacijskih partnerstava.

„Ministarstvo poljoprivrede predano radi na digitalnoj transformaciji kroz modernizaciju informacijskih sustava i stvaranje novih digitalnih alata. Provodimo Registar poljoprivrednih subjekata (RPS), uveli smo elektroničko poljoprivrednu iskaznicu (ePI), za digitalne javne usluge uspostavili smo portal ePoljoprivreda, kao univerzalni integracijski konektor kroz koji trgovački lanci automatski obavještavaju o pošiljkama hrane životinjskog porijekla, a posljednja u nizu je i aplikacija eSavjetnik koja isporučuje poljoprivrednicima vijesti i savjete iz svih područja poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj je jasnija, brža i efikasnija komunikacija te administrativno rasterećenje“,izjavila je ministrica Vučković te dodala kako je posebna važnost dana digitalizaciji i u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji predviđa ulaganje vrijedno 77 milijuna kuna u uspostavu digitalnih javnih usluga, poticanje pametne poljoprivrede te sustav sljedivosti.

U sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020. je putem operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava otvoreno pet natječaja u sklopu kojih je u 371 odobreni projekt  uloženo ukupno 72 milijuna kuna putem čega je realizirana oprema za preciznu poljoprivredu (GPS antene, bazne stanice hardware&software), oprema i programska rješenja za prikupljanje podataka za sjetvu, gnojidbu, zaštitu bilja, GIS tehnologije te sustavi za automatsko upravljanje opremom/sekcijama na opremi. Do kraja godine u planu je otvaranje natječaja za robotizaciju mliječnih farmi.

 

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Poljoprivreda