Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Održana 10. Liderova konferencija: Dan velikih planova 2018.


  Gospodarstvo           hgk           27.09.2018.         1286 pogleda
Održana 10. Liderova konferencija: Dan velikih planova 2018.

U Zagrebu je, u organizaciji tjednika Lider, održana 10. Konferencija Dan velikih planova 2018., na kojoj je sudjelovalo preko 350 sudionika. Osnovni cilj konferencije bio je dati poduzetnicima, menadžerima i svima koji rade poslovne planove za 2019. godinu praktične inpute za usvajanje optimalnih projekcija te korisne i upotrebljive informacije za izradu i doradu planova poslovanja u budućnosti.

Na konferenciji u panelu Makroskop govorili su: Hans Timmer, glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, te Darko Horvat, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Glavni ekonomist Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Hans Timmer naveo je da otprilike deset godina od početka globalne financijske krize Europska unija se vratila na svoje pretkrizne razine po pitanju zaposlenosti, smanjenja fiskalnog deficita i rasta izvoza. Pritom dodaje da se situacija u Hrvatskoj ne razlikuje previše od ostatka EU.

No, napominje da su Europa, pa tako i Hrvatska, suočeni s izazovima, koji su dijelom i ostavština krize. Navodi tako monetarnu politiku kvantitativnog popuštanja Europske središnje banke, a s obzirom da će ubrzo doći do rasta kamatnih stopa, pitanje je kakve će to posljedice ostaviti na pojedine zemlje. Ističe i izazov prilagodbe novim digitalnim tehnologijama, kao i potrebu reakcije na izazove antiglobalizacijskih pokreta.

Hrvatska će biti suočena i sa depopulacijom stanovništva.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, u izuzetnoj prezentaciji, iznio je procjene HNB-a, da će hrvatsko gospodarstvo u idućoj godini rasti "nešto ispod tri posto BDP-a", te je upozorio na pojavu prvih znakova vanjskih rizika.

Najveći doprinos rastu hrvatskog BDP-a očekuje od izvoza, rasta osobne potrošnje i investicija, za koje napominje da su u ovoj godini ispod razine očekivanih.

Iz HNB-a u idućoj godini predviđaju nastavak rasta trenda zaposlenosti, iako postoji problem nedostatka radnika, a anketa HNB-a pokazuje da je poslije pretjerane regulacije to postao najveći problem gospodarstvenika.

Vujčić je ukazao na značajne strukturne probleme u gospodarstvu, poput slabog rasta ukupne proizvodnosti, a zbog kojih su trenutne stope rasta na nedostatnoj razini.

Demografska kretanja - starenje i iseljavanje stanovništva - mogla bi dovesti do smanjenja doprinosa faktora rada, rastu BDP-a i ukupne produktivnosti.

 Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao da Vlada nastoji smanjiti opterećenost poreznih obveznika.

Parafiskalni nameti smanjeni su za 800 milijuna kuna, a za iduću godinu najavljuju daljnje smanjenje za 1,2 milijarde kuna.

 Do kraja godine, najavio je Horvat, napravit će se analiza administrativnog rasterećenja i neporeznih davanja, tako da bi se početkom prosinca javnosti, prvenstveno realnom poduzetničkom sektoru, prezentirao akcijski plan rasterećenja u segmentu parafiskalnih nameta. “U tom akcijskom planu pripremamo oko 400 mjera, radikalni iskorak unutar kojeg ćemo neke od administrativnih barijera pokušati ukinuti ili barem drastično smanjiti.”

 “Ne može država riješiti sve probleme, u reformi moraju sudjelovati svi – i poduzetnici, i lokalna uprava i samouprava te akademska zajednica, poručio je ministar. „Sinergijom i zajedničkim djelovanjem svih spomenutih, moguće je imati gospodarski rast od 7 posto.“

Horvat očekuje da ćemo u ovoj godini, usprkos niskoj stopi njihova rasta, ipak dosegnuti dvije milijarde eura stranih investicija.

Naglasio je da postoji u drugom mirovinskom stupu “zamrznuto i neefikasno” i te kako iskoristivih 100 milijardi kuna, što je izuzetan potencijal.

 U okviru konferencije održana su i dva okrugla stola, na teme: Prognoze za 2019.- prilike i opasnosti, te Razvoj poslovanja i upravljanje rizicima, moderator kojih je bio Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider.

Na konferenciji su bili nazočni i predstavnici poslovne zajednice iz Virovitičko-podravske županije, predvođeni direktorom HGK – Županijske komore Virovitica Milanom Vanđurom.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: