Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Obrtništvo

Održana 1. Večer obrtnika i privrednika

  Željko Šelimber/Povratak Pitomače           04.02.2010.         2808 pogleda
Održana 1. Večer obrtnika i privrednika

U restoranu Zlatni klas u Otrovancu, održana je Večer obrtnika i privrednika u organizaciji Udruženja obrtnika - Pitomača. Uz osamdesetak sudionika događaj je uveličao i načelnik općine Pitomača g. Željko Grgačić. Poslodavci ili odgovorne osobe koje su se odazvale našem pozivu u obrtima, trgovačkim društvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima zapošljavaju nešto preko 500 stalno zaposlenih djelatnika. Edukativni dio večeri započeo je dobrodošlicom i uvodnim izlaganjem g. Željka Palkovića (predsjednika udruženja obrtnika - Pitomača ). Izneseni su statistički podatci o broju obrta kojih na području općine Pitomača trenutno ima 188. Navedena je podjela obrta po sekcijama te ukratko opisan način funkcioniranja udruženja obrtnika Pitomača.

Gospođa mr.sc. Nataša Drvenkar (Ekonomskom fakultetu u Osijeku - katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju ), omogućila je zanimljiv uvid o brutto proizvodu firmi na području općine Pitomača te njihovu rangiranju na osnovi prometa i broja zaposlenih. Polazeći od pretpostvke uspješnog razvoja, gđa. Drvenkar (pored prednosti ) ukazala je na zabrinjavajuće nizak postotak obrazovanosti stanovništva u općini.

Gospodin mr.sc. Nikola Nemčević direktor SPIDER grupe ( Jan Spider, Herbarium, Đolta) koja zapošljava 120 djelatnika , prezentirao je stadije razvoja i moguće tipove suradnje firmi , obrta i opg-a (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) koji se bave proizvodnjom sirovine ili gotovih prehrambenih proizvoda. Također je naglasio važnost implementacije novih standarda i certifikata bez kojih nije moguć plasman proizvoda na tržište. Novi ili poduzetnici u razvoju moraju jasno definirati svoju strategiju bilo da rade svoje proizvode za već poznati brand ili da žele osmisliti i plasirati proizvode pod vlastitim nazivom.

Gost predavač, g. Frane Franičević dipl. ing. suvlasnik i direktor firme RASCO iz Kalinovca koja zapošljava 90 djelatnika ( od čega je gotovo polovica iz naše županije ) te koja je proglašena najboljom firmom u Hrvatskoj u kategoriji srednjih poduzetnika; održao je predavanje o funkcioniranju poslovnog subjekta u lokalnoj zajednici. Vrlo kritički se osvrnuo na razvojnu strategiju lokalne, regionalne i državne uprave koja po njegovu mišljenju nije napravila dobre pretpostavke za konkurentan razvoj privrede.

Ravnateljica Razvojne agencije VIDRA iz Virovitice mr.sc. Sanja Bošnjak, predavanje je započela replikom svom predhodniku te naglasila da je Vidra na raspolaganju svim poslodavcima kod izrade projektne dokumentacije, edukacije i savjetovanja. Ukazala je i na važnost pravovremenog informiranja te na mogućnost korištenja bespovratnih sredstava od strane ministarstva ali i predpristupnih fondova. Razvojna agencija Vidra upravo ima zadatak educirati i pomoći privrednicima pri ostvarenju poslovnih planova , što uspješno i radi.

Neda Martić dipl .oec. iz Vidre prezentirala je stadije razvoja firme. Svaka faza razvoja poduzeća ima svoja obilježja i karakteristike. Ukoliko je poduzetnik unaprijed upoznat sa njima ima veće šanse da ih uspješno savlada ne dovodeći poslovanje u opasnost. Naravno više je parametara (unutarnjih i vanjskih ) koji utječu na razvoj i poslovanje. Kako bi se izbjeglo rizično i opasno poslovanje bitno je provoditi konstantnu edukaciju, naglasila je gospođa Martić.

Matija Škinjar , vlasnik obrta MERKUR koji zapošljava 15 djelatnika kratkim je osvrtom podsjetio prisutne na prošlogodišnju IZLOŽBU PROIZVODA I USLUGA u Pitomači te se zahvalio svim sudionicima i sponzorima. Inače izlagači su natupili besplatno dok su Banke ( Zagrebačka,Hypo, Erste i Slatinska) te Općina Pitomača novčano pomogle organizatora.

Mladen Balić dipl ing. vlasnik obrta TEHNOHIT-HR ( brand Hrastico ) koji zapošljava 11 djelatnika, prezentirao je mogućnosti organiziranja IZLOŽBE PROIZVODA I USLUGA koja se planira održati ove godine. Pošto već sada imamo oko stotinjak zainteresiranih izlagača predložen je radni sastanak tijekom veljače u udruženju obrtnika na koji su pozvani svi zainteresirani. Predstavljena je i varijanta u kojoj bi se izložba održavala u sklopu usko specijaliziranog sajma a uz pomoć swot analize predložen je sajam INDUSTRIJSKOG BILJA ( kamilica, duhan , lavanda, hmelj .... ) pošto se u ovom kraju ljudi uglavnom bave upravo proizvodnjom tih kultura. Postoji i nekoliko većih ozbiljnih proizvođača gotovih proizvoda, strojeva , ambalaže koji su, pretpostavlja se, zainteresirani za sudjelovajne u takvom projektu.

Nakon završetka izlagača završio je radno - edukativni dio večeri a počeo zabavni uz izvrsno jelo koja nam je pripremio kolega obrtnik g. Branko Tkalčec vlasnik restorana Zlatni klas. Tamburaška grupa "Licitari" su izvrsno svirali (imali su dovoljno vremena za uštimavanje jer su predavanja malo duže trajala ), a ples je otvorio g. Željko Palković sa suprugom Katicom. Tijekom večeri podjeljena su zaslužena priznanja i zahvalnice privrednicima i sponzorima. Pošto su predavanja bila uistinu zanimljiva a FOTO BEGOVIĆ (također obrtnik ) digitalnom kamerom zabilježio je video i tonski zapis , uz suglasnost predavača na blogu će ih uskoro biti moguće i pogledati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

cuccurin
6.2.2010. 21:17
i stiže..


Još iz kategorije Obrtništvo