Banner
U Slavonskom Brodu prva hrvatska samoposlužna punionica prirodnog plina
Petrov: Od ulaska u EU više iseljenih nego za 45 godina komunizma
Plenković: Idućeg tjedna u četvrtak i petak nastava online
Mrak Taritaš poručila premijeru: Dajte konačno nešto odradite kako spada
U akciji Nubes prijavljeno 46 internetskih pedofila
Glavaš na suđenju za ratni zločin iz 1991: Ne razumijem konstruiranu optužnicu
Premijer u srijedu podnosi Godišnje izvješće o radu Vlade

  Poljoprivreda

Održan stručni skup „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“

  mps           06.10.2021.         232 pogleda
Održan stručni skup „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane Zdravkom Baraćem u Zagrebu u utorak, 5. listopada  2021. godine, sudjelovao na stručnom skupu „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“, čime je zaključen tematski tjedan u organizaciji Ministarstva poljoprivrede posvećen osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane. Stručni skup okupio je tijela državne, lokalne i regionalne uprave, subjekte u poslovanju s hranom, akademsku i znanstvenu zajednicu te civilno društvo s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustava na temu sprječavanja otpada od hrane.

Kao doprinos ostvarenju UN-ove Agende 2030. za održivi razvoj koji nam zadaje da do 2030. godine smanjimo otpad od hrane na razini maloprodaje i potrošača za pola te reduciramo gubitke hrane duž proizvodnih i opskrbnih lanaca, Vlada RH je donijela Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022.

Državni tajnik Majdak je kao vidljiv rezultat provedbe navedenog Plana istaknuo uspješnu donaciju 1700 tona hrane u 2020. godini, pri čemu je količina donirane hrane povećana za 13,8 posto te zahvalio svim donatorima hrane, poglavito na iskazanoj solidarnosti prema stradalima na potresom pogođenim područjima Hrvatske.

Na stručnom skupu je naglašena važnost reforme sustava doniranja hrane vrijedne 32 milijuna kuna u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH, a u sklopu koje je Ministarstvo poljoprivrede već organiziralo brojne informativno-edukativne aktivnosti. U sklopu Nacionalnog plana početkom sljedeće godine bit će objavljen Program potpore za infrastrukturno opremanje banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane dok će se u 2022. godini pokrenuti internet platforma i nadograđeno tehničko rješenje za IT sustav za doniranje hrane te pristupiti dobrovoljnim sporazumima za sprječavanje otpada od hrane. Do kraja 2023. godine provest će se kampanje smanjenja prekomjernog bacanja hrane i realizirati projekti infrastrukturnog opremanja banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda