Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Održan seminar za članove multidisciplinarnog tima za suzbijanje trgovanja ljudima

        25.10.2010.         1621 pogleda
Održan seminar za članove multidisciplinarnog tima za suzbijanje trgovanja ljudima

U sklopu projekta ''Edukacija multidisciplinarnog županijskog tima za suzbijanje trgovine ljudima'' koji provodi Udruga S.O.S. telefon - poziv u pomoć, uz financijsku potporu Vladinog ureda za ljudska prava održan je od 22. do 24. listopada 2010.g u Termama Tuhelj seminar u ciljem razmjene iskustava i postignuća u suzbijanju trgovanja ljudima. Seminaru su prisustvovali članovi multidisciplinarnog tima VPŽ-a kojeg čine predstavnici policije, centra za socijalnu skrb, zdravstva, sudstva, regionalne uprave i NVO-a. U radu seminara u svojstvu predavača sudjelovali su Katrin Gluić, koordinatorica MUP-a za suzbijanje trgovanja ljudima, Maja Bukša iz Ured za ljudska prava Vlade RH, Mirjana Tadić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Larisa Kerekeš iz Općinskog državnog odvjetništvo Bjelovar i Mirjana Duduković koordinatorica Ženske grupe „Korak" Karlovac.

Iako je do sada bila uglavnom zemlja tranzita novi trendovi pokazuju kako je Hrvatska sve češće zemlja porijekla i odredišta. U porastu je broj muških žrtava trgovanja ljudima i to u svrhu radne eksploatacije. Kroz rad seminara i raspravu koja je uslijedila u pravcu unapređenja kvalitete rada na prevenciji, ali i na identifikaciji žrtava trgovanja ljudima postignut je zaključak o potrebi boljeg povezivanja i koordinacije svih osoba i institucija koje rade na problemu trgovanja ljudima. U tom smislu iznesen je prijedlog za provođenje zajedničke edukacije i povezivanje članova mobilnih timova, policijskih službenika zaduženih za trgovanje ljudima, koordinatora u zdravstvu i koordinatora u socijalnoj skrbi prema regionalnoj podjeli na kojoj se bazira i rad mobilnih timova (regija Osijek, Zagreb, Rijeka i Split). Uz ovu edukaciju osoba koje su već imenovane i uključene direktno u rad na problemu trgovanja ljudima nužan je i rad s djelatnicima iz zdravstva i sudstva kako bi u tijeku svoga rada mogli prepoznati ili stvoriti pretpostavku da je njihova stranka potencijalna žrtva trgovanja ljudima.

Ukazano je na potrebu boljeg protoka informacija od nacionalnog prema lokalnom nivou u smislu postupanja i nadležnosti. Također je neophodna konstantna senzibilizacija javnosti o postojanju problema trgovine ljudima i važnosti njihovog uključivanja u rješavanje tog problema kroz  odgovorno postupanje u prijavljivanju sumnjivih događaja iz okoline. Sudionici su bili iznimno zadovoljni interaktivnom koncepcijom seminara na kojem su mogli izmijeniti iskustva, dobiti primjere iz prakse i upoznati se s osobama s nacionalnog nivoa koji rade na toj problematici te tako im direktno iznijeti poteškoće s kojima se susreću u svom radu. Iskazana je i potreba za učestalim održavanjem seminarima ove vrste.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti