Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Zdravstvo

Održan seminar o lošim prehrambenim navikama i opasnostima redukcijske dijete

        29.09.2011.         3554 pogleda
Održan seminar o lošim prehrambenim navikama i opasnostima redukcijske dijete

Hrvatska udruga nutricionista i prijatelja nutricionizma za promicanje i očuvanje zdravlja „Balans" u gradskoj knjižnici i čitaonici održala je seminar na kojem su govorili o redukcijskim dijetama i svim opasnostima koje one izazivaju na ljudsko zdravlje.

Uvodnu riječ i pozdravni govor dala je ravnateljica knjižnice gospođa Višnja Romaj a nakon toga su mag.nutr. Maja Gradinjan, mag.nutr. Andrea Gvozdanović i ing.preh.tehn. Nives Stojanović govorile o hrani, prehrambenim navikama, dobrim i pogrešnim načinima prehrane.

Hrana je preduvjet razvoja, rasta, održanja i napretka. To je činjenica koju svi znaju, ali je nisu dovoljno svjesni.
Je li hrana možda po tome lijek? Mnoge su bolesti u prošlosti izliječene upravo pravilnom i točno ciljanom ishranom. Kada smo mi onda izgubili svijest o važnosti što unosimo u svoje tijelo?

Jeste li se zapitali kakve su vaše prehrambene navike? Zašto se osjećate umorno tokom dana, osobito nakon ručka? Da li bi hranom i promjenom vlastite  ishrane mogli utjecati na svoje opće stanje organizma?
Naravno! Pogrešna prehrana je jedini i najčešći uzrok svih naših bolesti, umora, pospanosti, nedostatka energije, i naravno problema sa kilogramima. Zašto je danas sve veći broj pretilih osoba kojima je sve teže doći do željene ili idealne tjelesne mase ITM?
Pokušavate li izgubiti višak kilograma gladovanjem metabolizam će se usporiti i tako brzina potrošnje energije u tijelu usporiti. Navedeno naravno dovodi do povećanja kilograma nakon prekida dijete i porast veći nego sto je izgubljeno. Upravo iz tog razloga je potrebno mršavjeti na što bezbolniji i organizmu prihvatljiviji način. Kada jednom naučite organizam na pravilnu i uravnoteženu prehranu to vam ostaje za cijeli život.
Sigurno vam je poznat osjećaj umora tokom dana, pospanost, povećana nervoza i nedostatak koncentracije. Probali ste si pomoći na način da pijete još jednu kavu u nizu, možda malo coca - cole, pojedete si još koji komadić čokolade za energiju.
Koliko vam je to trajalo? Sigurno ste se pitali zašto se tako osjećam? Stres je uzrok tome? Previše radim? Bolestan sam? Razlog i rješenje leže u načinu prehrane. Naš i vaš organizam traži energiju u određeno vrijeme.
Uravnotežena, prilagođena prehrana nije samo problem kod ljudi koji u ovom trenutku imaju prekomjernu težinu, ona je problem svakome tko ima navedene simptome. Debljanje je samo posljedica dugo nakupljenog lošeg stanja.Vjerojatno vam se čini nemoguće da uz to što radite po 10-12h stignete razmišljati o tome što ćete objedovati, ali zato prepustite stručnjacima da vam se prilagode i pomognu. Zdrav način prehrane nije bitan samo zbog skidanja suvišnih kilograma, još je važniji u očuvanju zdravlja i vitalnosti svih funkcija organizma.

Vi nemate vremena razmišljati o tome, ali zato imate nas da razmišljamo umjesto vas.

Javite se na vrijeme i povećajte svoju produktivnost tokom cijelog dana, zadržite svoje zdravlje poruka je udruge nutricionista"Balans". Udruga ima otvoreno individualno savjetovalište gdje možete doći s konkretnim pitanjima za nutricionista ili preko maila Udruge nutricionizam.os@gmail.com.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo