Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Održan sastanak na temu posljedica suše u poljoprivrednoj proizvodnji

  mps           19.08.2022.         2483 pogleda
Održan sastanak na temu posljedica suše u poljoprivrednoj proizvodnji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak, 18. kolovoza 2022. godine, u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić, ravnatelja Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Gorana Lipavića i ravnatelja Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Milana Tankosića održala sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske voćarske zajednice te Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira na temu stanja u proizvodnji i na tržištu u kontekstu suše.    

Sudionici sastanka su izrazili zabrinutost zbog trenutne teške situacije u poljoprivrednoj proizvodnji uzrokovanoj sušom te iznijeli svoje projekcije smanjenja prinosa u voćarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama kao rezultat višemjesečnih nepovoljnih vremenskih prilika.

Također, poljoprivrednici su iznijeli problem s nedostatnim kvotama plavog dizela s kojim se određeni sektori u posljednje vrijeme susreću, a Ministarstvo će razmotriti mogućnosti preusmjeravanja neiskorištenih kvota plavog dizela ovisno o potrebama svakog podsektora, sve u suradnji s predstavnicima proizvođača.

Raspravljalo se o tekućim i planiranim mjerama pomoći te nizu aktivnosti koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima u kontekstu klimatskih nepogoda, ali i opterećenja koje zbog rasta inputa trpe gotovo svi oblici poljoprivredne proizvodnje.   

Ministrica Vučković je istaknula kako će ova Vlada i Ministarstvo nastaviti činiti sve što je potrebno da bi doprinijelo prehrambenoj sigurnosti građana i omogućilo nastavak poljoprivredne proizvodnje napominjući kako je Vlada donijela i Odluku o izvanrednoj nabavi strateških roba vrijednu 594 milijuna kuna, pri čemu se nabava u velikoj mjeri odnosi na kukuruz, za koji se očekuje značajno niži prinos kao posljedica suše.   

Također, sudionicima sastanaka je predstavljen hrvatski prijedlog izvanrednog instrumenta pomoći u okviru EAFRD-a, a objava Natječaja Mjere 22 je planirana početkom listopada. Prijedlogom se omogućava jednokratna pomoć poljoprivrednicima u iznosu od 15 tisuća do 100 tisuća eura, dok je ukupna vrijednost ove mjere pomoći približno 200 milijuna kuna.

Ministrica je podsjetila kako su u godinama povećanih temperatura i smanjenih količina oborina posebno važni projekti navodnjavanja sufinancirani u okviru Programa ruralnog razvoja. Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja koji obuhvaćaju površinu od 7 tisuća hektara, pri čemu je predviđeno priključivanje 555 poljoprivrednika, a uzimajući u obzir važnost navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji, u rujnu je planirana objava novog Natječaja za tip operacije 4.1.1. koji će se odnositi isključivo na ulaganja u sustave i opremu za navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda