Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Prosvjeta

Održan Sajam strukovnih zanimanja – “Sad je pravi hit majstor bit”

  vpž/Kristijan Toplak           18.03.2023.         2391 pogleda
Održan Sajam strukovnih zanimanja – “Sad je pravi hit majstor bit”

Nakon četverogodišnje stanke, Virovitica je ponovno bila domaćin Sajma strukovnih zanimanja. U sportskoj dvorani Tehničke škole, okupilo se više od 500 osmaša iz cijele županije. Svoje programe i mogućnosti, predstavilo je pritom sedam strukovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije (Srednja škola Stjepana Ivšića Orahovica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Srednja škola Marka Marulića Slatina, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Strukovna škola Virovitica, Tehnička škola Virovitica, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača) te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica koji ima dva srednjoškolska programa (pomoćni kartonažer i pomoćni krojač).

„Virovitičko-podravska županija stipendira sva deficitarna strukovna zanimanja poput zidara, tesara i pekara, odnosno sve one smjerove za koje smatramo da su te godine deficitarni na tržištu rada. Stipendija koju dodjeljujemo iznosi 500 kuna mjesečno te smatram da je to dobar poticaj da učenici upišu baš ta zanimanja. Ne stipendira samo Županija, već i pojedine tvrtke, tako da iznos kojeg učenici mogu dobiti potencijalno može biti i veći“, istaknuo je župan Igor Andrović.

Na tržištu rada postoji veliki nesrazmjer radne snage budući da se nude one struke koje nisu potrebne, a za ove koje nedostaju nema previše zainteresiranih.

„Znam da je danas možda gimnazija najzanimljivija jer dobar dio osmaša još niti ne zna koji je njihov cilj, no ne moraju svi upisati gimnazije niti su svi za fakultete, a mi ih upravo na ovaj način želimo potaknuti da se odluče za neko od deficitarnih zanimanja te da po završetku srednjoškolskog obrazovanja već nakon par dana mogu naći posao za koji će biti adekvatno plaćeni“, dodao je Andrović.

Virovitičko-podravska županija od 2018. godine dodjeljuje stipendije za srednjoškolska deficitarna obrtnička zanimanja. U ovogodišnjem proračunu osigurano je oko 130 tisuća eura.

Najčešća zanimanja koja učenici upisuju su CNC operater, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i krojač. Najveći problem je sa zidarima, prošle godine u to se zanimanje upisao samo jedan učenik.

Uz srednje škole, na Sajmu su sudjelovali i: HGK Županijska komora Virovitica, HOK Područna obrtnička komora VPŽ, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udruženje obrtnika iz Virovitice i Slatine, Opća bolnica Virovitica, Panonski drvni centar kompetencija, Hrvatske šume Uprava šuma Slatina, Jan Spider, Contorte grupa, Degal, Jerbić d. o. o., Bilić, PP Orahovica, Slavić inženjering, Ugostiteljstvo Horvat... Na sajmu se predstavio i Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri HZZ-a, koji je nedavno otvoren u Virovitici. Centar pruža profesionalnu i uvijek dostupnu pomoć učenicima i roditeljima prilikom odabira zanimanja ...

.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta