Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Održan okrugli stol „Nasilje nad ženama - imamo li odgovore?“

  S.O.S. Virovitica           30.11.2016.         977 pogleda
Održan okrugli stol „Nasilje nad ženama - imamo li odgovore?“

U organizaciji udruge S.O.S. Virovitica i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, u utorak 29.studenog ju Gradskoj knjižnici i čitaonici održan je okrugli stol pod nazivom „Nasilje nad ženama - imamo li odgovore?“. Okrugli stol održan je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, globalne kampanje koja traje od 25.11. do 10.12.

Uvodno izlaganje održala je predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica i predsjednica Povjerenstva Desa Kolesarić, koja je iznijela neke činjenice i statističke podatke o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju u RH. Svoja iskustva u radu na problematici nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja iznijeli su i predstavnik Policijske uprave Virovitičko-podravske, predstavnica Prekršajnog suda Virovitica te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Povjerenstva za ravnopravnost spolova te ostalih institucija i organizacija s područja grada Virovitice i županije.

Kroz raspravu sudionika došlo se do određenih zaključaka koji su nužni kako poboljšalo postupanje u slučajevima nasilja nad ženama te kako bi žrtva dobila određenu sigurnost i pomoć i podršku koja joj je potrebna prilikom rješavanja problema nasilja. Potrebno je raditi na prevenciji s mladima, budući da istraživanja u srednjim školama pokazuju poražavajuće podatke vezane uz stavove mladih prema nasilju (preko 40% mladih smatra da je u redu da mladić udari djevojku ako ga ljuti njezino ponašanje). Nadalje, potrebna je sustavna edukacija svih dionika koji rade na problematici nasilja nad ženama, međuresorna suradnja i jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva koje pružaju usluge ženama žrtvama nasilja. Potrebno je također raditi na promjeni pravosudne prakse, budući da se postojeći mehanizmi ne primjenjuju na zadovoljavajući način, odnosno ne iskorištavaju se sve mogućnosti previđene zakonom i institucionalnim mehanizmima. Ono što je istaknuto kao jako važno je hitna ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, koju je Republika Hrvatska potpisala 2013. godine, međutim do danas ona nije ratificirana.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.