Večernji list: Na 100 stanovnika u radnoj dobi u Hrvatskoj 33 starijih od 65 godina
Jutarnji list: Prijepori oko datuma izbora u SDP-u
Stranačke financije: Mostu od donatora gotovo 70 tisuća kuna
HGSS-ove informacije i preporuke odsad na tri jezika
Most: Samo zajednički sastanak Vlade i oporbe ima smisla
Vukas: Odbili smo Plenkovićev poziv jer je netransparentan
Tomašević: Nismo htjeli sudjelovati u nečemu što podsjeća na političku trgovinu

  Poljoprivreda

Održan 4. Poljoprivredni forum na temu definiranja nove, održive poljoprivredne politike u Hrvatskoj

        07.12.2014.         1176 pogleda
Održan 4. Poljoprivredni forum na temu definiranja nove, održive poljoprivredne politike u Hrvatskoj

U Vukovaru je u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije održan 4. Poljoprivredni forum Vukovar 2014. Organizatori ovogodišnjeg foruma za temu su odabrali definiranje nove hrvatske poljoprivredne politike potaknuti izrazito lošim i zabrinjavajućim stanjem hrvatske poljoprivrede i ruralnih područja koje je, na žalost, naša realnost. Na forumu su bili kreatori nacionalne, regionalne i lokalne poljoprivredne politike te čelnici agencija, institucija i ustanova koje provode poljoprivrednu politiku kao i poljoprivredna gospodarstva i njihove asocijacije koje mogu doprinijeti donošenju odluka važnih za daljnji razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj.

Sudionike, koji su došli iz raznih dijelova Hrvatske, u ime organizatora pozdravio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić istaknuvši kako je stanje u poljoprivredi iznimno teško te je nužno primijeniti novu poljoprivrednu politiku za koju se zalažu slavonske županije.

„Naša poljoprivreda je u vrlo teškoj situaciji. Mislimo kako Ministarstvo poljoprivrede ne radi dobro, a smatramo da se može puno bolje, pa smo na ovom Forumu okupili stručnjake. Zaključke ćemo primjenjivati u cilju razvoja poljoprivrede i spašavanja ovog našeg prostora i radnih mjesta“ - istaknuo je župan.

Predavači su kroz niz važnih tema definirali osnove koje u budućnosti jamče održivu poljoprivrednu proizvodnju u RH te osiguravanje stabilnog položaja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), kao i pretpostavke za prehrambenu i energetsku neovisnost Hrvatske. Profesor s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Krunoslav Zmaić, govoreći o novoj hrvatskoj poljoprivrednoj politici istaknuo je kako njome treba osigurati budućnost hrvatskog sela, odnosno stvoriti preduvjete za konkurentnu poljoprivredu. Uspoređujući položaj današnje hrvatske poljoprivrede u EU okvirima istaknuo je nužnost definiranja kvalitetnijeg i provedivog zakonodavnog okvira u poljoprivredi, kao i potrebu realiziranja agro-banke. Također, naveo je već osmišljene velike projekte kojima bi se stavili u funkciju naši najvažniji prirodni resursi: poljoprivredno zemljište, vodni i šumski potencijali, a neposredno otvorila i nova radna mjesta u ruralnim područjima.

Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, rekao je kako zbog nepovoljnih situacija u hrvatskom agraru, a koje se izražavaju u deficitu prehrambene bilance koja će ove godine dostići 1,5 milijardu dolara, Hrvatska godišnje gubi dva do tri posto bruto društvenog proizvoda i negdje oko 50.000 radnih mjesta. To je dugoročno neodrživa i neprihvatljiva situacija koja se može promijeniti slijedeći europska iskustva, odnosno potičući razvoj OPG-a kako bi ona došla do razine ekonomske učinkovitosti i održivosti. Naša je zadaća preoblikovati sve politike da podupiru razvoj OPG-a od današnjih tri do pet hektara veličine prema austrijskih 20 i bavarskih 80 hektara.

Pročelnik Odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, Tugomir Majdak, istaknuo je potrebu udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke grupe (poljoprivredne zadruge i dr.) i proizvođačke organizacije kako bi njihova proizvodnja bila održiva i konkurentna. Veliki problem za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja RH vidi u još uvijek neaktiviranim mjerama ruralnog razvoja u sklopu EAFRD fonda. Ocijenio je kako resorno ministarstvo i javne službe u poljoprivredi ne mogu trenutno, na način kako su ustrojene i kako funkcioniraju, odgovoriti zahtjevima EU održive poljoprivrede u razdoblju 2014. – 2020. Boljom organizacijom, kvalitetnijim partnerstvom sa poljoprivrednicima, stručnim i znanstvenim institucijama te lokalnom i regionalnom samoupravom, kao i uspješnijom komunikacijom i koordinacijom s tijelima Europske komisije Ministarstvo poljoprivrede i javne službe mogu biti istinski servis poljoprivredi i povećati svoju učinkovitost.

Moderator skupa bio je Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, a osim navedenih, izlaganja su održali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog drvnog klastera, tvrtke Landia, Razvojne agencije Sjever-DAN, bankarskog sektora, uz nazočnost brojnih poljoprivrednika, predstavnika Savjetodavne službe te udruge Život. Na forum su bili pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH, međutim, nitko se nije odazvao.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.