Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Odobrene dodatne kvote plavog dizela u iznosu od 7,2 milijuna litara

  mps           11.10.2022.         2132 pogleda
Odobrene dodatne kvote plavog dizela u iznosu od 7,2 milijuna litara

Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje na podnesenom zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku. Primjerice, ako je poljoprivrednik obrađivao 10 ha tijekom 2021. godine, a u 2022. godini obrađuje 15 ha i za tu površinu ima podnesen Jedinstveni zahtjev, ostvario je dodatno pravo na potrošnju plavog dizela za 5 ha.

Pozivom na broj telefona 01/ 612 88 77 poljoprivrednici mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo.

Također, kako bi se za provedbu jesenske sjetve u 2022. godini osigurale neophodne dodatne količine plavog dizela poljoprivrednicima, koji su zbog ekstremno nepovoljnih vremenskih uvjeta ove godine iskoristili veliki dio svoje dodijeljene kvote, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom financija – Carinskom upravom pripremilo prijedlog Pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi, te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu.  Time će se poljoprivrednicima koji su do 31. kolovoza 2022. godine iskoristili više od 70% dodijeljenih količina plavog dizela omogućiti dodatno povećanje inicijalno dodijeljenih količina plavog dizela za 50%. Pravilnik je bio na e-savjetovanju od 30. rujna do 7. listopada 2022. godine te se uskoro očekuje njegova objava u  Narodnim novinama i nova dodjela povećanih količina plavog dizela.

Posredna pomoć osiguravala se i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, a oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje u poljoprivredi predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru, koja je u 2021. godini iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara plavog dizela.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda