Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Prosvjeta

Odlazak u mirovinu izvrsne fizičarke i pedagoginje Slobodanke Polašek

  gimnazija-ppreradovica-vt.skole.hr/           29.11.2016.         2640 pogleda
Odlazak u mirovinu izvrsne fizičarke i pedagoginje Slobodanke Polašek

Završetkom projekta „Zajedno kroz prirodoslovlje“ gimnazijalci su u mirovinu ispratili profesoricu fizike Slobodanku Polašek. U projektu je prof. Polašek bila voditeljica za izradu novog fakultativnog predmeta Fizikalni eksperimenti. Ovaj novi predmet zapravo je kruna njezina pedagoškog rada u nastavi fizike u kojoj je bila 41 godinu. Tijekom tih godina odgojila je mnoge mlade nastavnike fizike kao mentorica, a mnogi su njezini bivši učenici priznati stručnjaci u području prirodoslovlja, elektrotehnike, medicine i drugih područja.

Na državnim natjecanjima iz fizike njezini su učenici 37 puta bili u kategoriji znanja. Njih je pet osvojilo jedno od prva tri mjesta na državnoj razini, jedno prvo, te po dva druga i dva treća mjesta.
U kategoriji eksperimentalnih radova dvaput su učenici pozvani na izlaganje radova na državno natjecanje. Jednom su osvojili prvo mjesto u ovoj kategoriji. Zahvaljujući dobrim plasmanima na državnoj razini, njih je 16 sudjelovalo na Ljetnim školama fizike. Na zadnjem saveznom natjecanju iz fizike 1991. godine bila su dva učenika. Jedan od njih je pohvaljen za originalno rješenje zadatka. Jedan je učenik dvaput sudjelovao na Međunarodnim olimpijadama iz fizike, a 1993. godine dobio je Posebnu pohvalu za originalno rješenje zadatka. 2006. godine dva su učenika eksperimentalnim radovima sudjelovala na međunarodnom natjecanju First Step to Nobel Prize in Physics. Obojica su pohvaljena u kategoriji Honorable mentions.

Svima njima ugradila je fizikalni način razmišljanja jer je bila izvrsna fizičarka, no jer je bila izvrstan čovjek i pedagog u sve svoje učenike ugradila je jednu posebnu energiju i volju za uspjeh. Kako kaže sama profesorica: Učenici su dolazili, učili, odrastali i odlazili. Lijepo je raditi s mladima. Ljepote, veselja i smijeha ima napretek. Možda, katkad pod odmorom i nešto viška decibela. Lijepo je znati da su nam bivši đaci uspješni. Lijepo je čuti na kojim sve poslovima danas rade.

Prof. Polašek uvijek je težila (često i prva) u rad uvoditi nove metode i načine rada. Projekti u našoj školi njezin su izum. Sigurno će se mnogi sjetiti I. Festivala znanosti 2005. na kojem je profesorica u Gimnaziji Petra Preradovića okupila poznate znanstvenike koji su pohađali našu školu. Svakako je vrlo važan projekt Škola fizike koji se provodi zadnjih šest godina, a na kojem se okupljaju nastavnici i učenici iz cijele županije. Svi prirodoslovci naše škole zadnjih petnaest godina bili su u Nuklearnoj elektrani Krško. Posebno bih istaknula projekt posjete najvećem svjetskom laboratoriju CERN u predgrađu Geneve u Švicarskoj u kojem su naši su učenici bili prvi srednjošokolci iz Hrvatske. Ove je godine u našu školu profesorica ovodom Međunarodnog istraživačkog dana dovela poznate hrvatske znanstvenike koji rade na CERN-u koji su naše učenike u sklopu projekta Masterclass uveli u svijet istraživanja, a uz traženje Higgsova bozona i druženje učenici su mogli vidjeti kako izgleda radni dan znanstvenika.

Prvi EU projekt u našoj školi, IPA projekt prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, Prirodoslovlje ne poznaje granice (CrossBorderScience ), financiran sredstvima EU uz potporu Virovitičko-podravske županije bio je projekt u kojem je prof. Polašek bila Project Manager. Na tom joj projektu silno zahvaljujemo jer je za kabinet fizike nabavljeno opreme u vrijednosti 22.000 eura.
Na ovo malo papira ne stanu svi projekti na kojima je naša kolegica i profesorica radila, ali ponosni smo jer svi nastavnici u Hrvatskoj zahvaljujući njoj znaju za našu školu i našu županiju. Među prvima je napredovala u status profesora mentora, a potom dva puta u status profesora savjetnika. Bila je dugogodišnja voditeljica županijskog stručnog vijeća učitelja i nastavnika fizike za Virovitičko-podravsku županiju. Inače, 2002. godine dobila je Ministrovo priznanje za izniman doprinos u radu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.