Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Virovitičani u Zagrebu

Ođenički hodopis i Fra Ma Fu festival

  Sandra Pocrnić Mlakar           20.11.2017.         1728 pogleda
Ođenički hodopis i Fra Ma Fu festival

Poznato je da se virovitički glumac Mijo Pavelko odlično snalazi i u dramskim i u komičnim ulogama, kao i to da je veliki ljubitelj i čuvar mikeškog govora. A da je u ulozi nakladnika koji predstavlja knjige jednako dosjetljiv i duhovit kao i na sceni, uvjerili su se Virovitičani u Zagrebu koji su se okupili treće srijede u studenom u novim prostorijama Zavičajnog društva u Gajevoj 2. Mijo Pavelko donio je članovima društva novi broj virovitičkog Gradskog vodiča s kulturnim priredbama u gradu i predstavio novu knjigu u izdanju Mikešlanda „Ul'cama, mostovima sjećanja, tragovima zavičaja“ autora Dražena Bunjevca, u koju upotpunjuju stihovi Natalije Vidak i fotografije virovitičkih motiva Olivera Bešića.

Mijo Pavelko prisjetio se anegdote o dogovoru o objavljivanju s Draženom Bunjevcem, jer je dio prvotnog rukopisa izgubljen, pa je hrabrio autora pri pisanju novoga. Dražen Bunjevac nije klonuo duhom već je nastavio svoje virovitičke šetnje i obilaske i prikupio nove materijale. Knjiga „Ul'cama, mostovima sjećanja…“ sentimentalna je šetnja kroz Viroviticu, kroz njezine ulice, prošlost i sadašnjost, fotografijom, stihom i reportažnim zapisima koje je Bunjevac nazvao „Ođenički hodopis“. Zahvaljujući svojoj spisateljskoj umješnosti, u svom hodopisu Bunjevac prepliće sadašnjost i prošlost, ljude i događaje koji odzvanjaju ulicama i dijelovima grada kroz koja prolazi. Gradski motivi čuvaju povijesne događaje, koje Bunjevac pomno bilježi i čuva od zaborava – kao što je bilješka o Ruđerovom sljedniku, Virovitičaninu Danijelu Bogdaniću, koji u Mađarskoj ima spomenik, dok u Virovitici nema – a u sjećanjima iz djetinjstva prepoznat će se mnogi autorovi vršnjaci – kao što je sjećanje na nekadašnju osnovnu školu Vladimir Nazor. Nema puno opisa Virovitice u literaturi, stoga su dragocjeni Bunjevčevi romantični zapisi o Ođenici i njezinim mostovima, koji u knjizi, kao što je i red, izgledaju još ljepši nego u stvarnosti.

Knjigu upotpunjuju fotografije Olivera Bešića s motivima stare i današnje Virovitice te pjesme Natalije Vidak „ispunjene ljubavlju za prirodu, ljude i rodni kraj“. Natalija Vidak piše mikeškim jezikom, a govoreći o pjesmama napomenula je kako se na školovanju izvan Virovitice susretala s različitom narječjima i lokalnim govorom iz raznih krajeva i pitala se zašto Virovitičani isto tako ne bi mogli govoriti virovitički. Mirko Kovačević, dopredsjednik Zavičajnog društva, zamolio je Nataliju da iz knjige pročita svoju pjesmu „Ostan'te“, kako je rekao, „za sve nas koji smo otišli“.

Oni koji su ostali, pak, marljivo rade i Mijo Pavelko ovom je prilikom najavio objavljivanje mikeškog rječnika, za koji građu skuplja već četvrt stoljeća i u tom projektu više nije usamljen. Stoga je pozvao i članove Zavičajnog društva koji pamte mikeške riječi, da mu pošalju svoje priloge za rječnik.

U drugom dijelu zavičajnog sastanka u studenom, predstavljen je Fra Ma Fu festival, fgestival reportaže i reportera, koji je ove godine u Virovitici već treći put okupio novinare i reportere iz cijele Hrvatske. Festival su predstavili Goran Gazdek i Ivan Žada iz udruge SINKO, koja organizira festival. Gazdek i Žada naveli dosadašnje nastupe na festivalu i planirani program četvrtog izdanja. Sastanku Virovitičana zato su prisustvovali i Nikola Šolić, dobitnik Reutersove nagrade za najbolju fotografiju te Saša Leković, predsjednik suorganizatora, Hrvatskog novinarskog društva. Mirko Kovačević predložio je da na sljedeće izdanje Fra Ma Fu festivala članovi Zavičajnog društva dođu organizirano jednim minibusom, sudjeluju u događanjima festivala i produže u Višnjicu na ručak, što su Virovitčani prihvatili s odobravanjem.

Sadržajni sastanak uveličao je Josip Šuprina koji je Zavičajnom društvu darovao intarziju iz 1969. godine s prepoznatljivim virovitičkim vedutama.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitičani u ZagrebuVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.