Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Odbijena tužba Damira Kufnera protiv publiciste Ljube R. Weissa

        21.12.2012.         3209 pogleda
Odbijena tužba Damira Kufnera protiv publiciste Ljube R. Weissa

Na dva ročišta pred Općinskim sudom u Virovitici,  u studenom i prosincu 2012., na kojima je vođena sudska rasprava o odgovornosti  novinara-kolumniste Ljube R. Weissa, a po tužbi Damira Kufnera, vinogradara iz Lukavca, kod Slatine, sudac Zoran Mandić donio je oslobađajuću presudu, na koju tužitelj ima pravo žalbe.  Presudom se u cjelini odbija  kao neosnovan zahtjev kojim je Damir Kufner  potraživao 35 000 kuna za „duševne boli" koje je pretrpio zbog kolumne  CAVALLINO - MISTERIJE JEDNE INVESTICIJE, objavljene u listopadu 2011. na portalu www.virovitica.net. U krakom usmenom obrazloženju kod izricanja oslobađajuće presude sudac Zoran Mandić u petak ujutro, 21. prosinca 2012., naglasio je postojanje javnog interesa za kolumnu (pitanja uspješnosti investicija) te nepostojanje namjere  vrijeđanja i klevetanja vinogradara Damira Kufnera, niti da je postojala namjera narušavanja časti, ugleda i dostojanstva tužitelja.

   Tužitelja je zastupala odvjetnička kancelarija  Maria Jurline iz Slatine, a Ljubo R. Weiss branio se sam, bez svog odvjetnika, a povodom presude kaže: „Bio sam nemalo iznenađen tužbom koja je prva u mom zamalo 40-godišnjem publicističkom djelovanju odnosno pisanju i objavljivanju. Presudu doživljavam i kao ohrabrenje mladim i mlađim novinarima da se bez straha bave delikatnim ekonomsko-političkim temama, polazeći od dostupnih informacija, jer i javnost treba znati  da uloženi novac poduzetnika treba biti trošen  transparentno i sa svrhom da donese korist ulagačima,  njihovim partnerima, zaposlenima te široj zajednici. Objava takvih kolumni rizik je izdavača ( portala www.virovitica.net ili nekog drugog), ali bez preuzimanja  rizika i odgovornosti   javnost bi mogla ostati bez relevantnih uvida u važne aspekte gospodarskih investicija. To podrazumijeva i razlike i mišljenjima, no posegnuti odmah za naknadom za „duševne boli", a ne koristiti pravo na ispravak,  može biti i znak da je tužitelju više stalo do naknade nego do - istine! Presuda je i znak  da pravosudni sustav uvažava kritičku riječ novinara odnosno kolumnista!"

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ljubo R. Weiss
24.12.2012. 2:44
@Siniša Prpić
Političari u većini moraju ići na sigurno, novinari ne moraju, pogotovo oni koji imaju što za reći i znaju to reći. Kada bi novinari išli samo na sigurno, kakvo bi to bilo novinarstvo??? Sve dobro Siniša Tebi i obitelji, povodom blagdana!
siniša prpić
22.12.2012. 21:59
Drago mi je da je ovako skončalo. No, valja se i kloniti "skliskih" tema. Bolje je ići na sigurno :"Svjedoci o poslovanju Fimi medije s javnim tvrtkama i MUP-om: `Znali smo s kim moramo surađivati"........ ( Jutarnji list )
Mikeš09
22.12.2012. 21:45
Ta naplata duševne boli je najveća glupost pravosuđa...kada bi to tako bilo onda nam netrebaju psihijatrije niti psiholozi...zdravstveno plati koju tisuću ``pacijentu``ili tužitelju i problem riješen...
Ljubo R. Weiss
22.12.2012. 2:09
Ima pravde, ima - nedajte se uplašiti, govorite i pišite smjelo, ravnodušnost ubija, pokapa nas sve! GLAVU GORE, PRIJATELJI!


Još iz kategorije Gospodarstvo