Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Virovitička povjestica

Od utorka nova rubrika Virovitička povjestica koju će pisati Vlatko Smiljanić

        16.01.2012.         2696 pogleda
Od utorka nova rubrika Virovitička povjestica koju će pisati Vlatko Smiljanić

Na našem portalu od utorka, 17. siječnja kreće nova rubrika „Virovitička povjestica" koju će pisati gimnazijalac Vlatko Smiljanić. „Virovitičkoj javnosti želim prikazati virovitičku povijest, neke zanimljive podatke, pa čak i pokoju anegdote. Bit će to kratke crtice iz povijesti temeljene na izvorima, osobito iz starih novina", objašnjava Vlatko.

Vlatko Smiljanić rođen je 7. srpnja 1995. u Koriji gdje je od 2002. do 2006. godine pohađao područnu školu. Sljedeće četiri godine pohađa Osnovnu školu Vladimira Nazora, a sada je učenik drugoga razreda Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Od petoga razreda osnovne škole polazi razna natjecanja, osobito  istakavši se u povijesti, lidranu i kemiji. Već je 2008. s Matejom Bajanom i Sandrinom Požežancom režirao dokumentarni film o crkvi sv. Roka u Virovitici. Sljedeće godine s istom ekipom na županijskoj smotri LiDraNo sudjelovao je s filmom Pedeset. To je dokumentarni film o pedeset godina javnoga rada i djela Jasne Gojević, virovitičke umjetnice i učiteljice. Za sudjelovanje na Državnom natječaju Moja prva knjiga Vlatko je 1. listopada 2009. osvojio pohvalicu Centra za neohumanističke studije u Karlovcu.

Od osmoga razreda osnovne škole redovito sudjeluje na državnom natjecanju iz povijesti. Svoj prvi samostalni istraživački rad predstavio je na Državnom natjecanju iz povijesti u Novom Vinodolskom 2010. pod nazivom Političko djelovanje Mare Matočec s mentorom, profesorom Kristijanom Gostimirom. Rad je objavljen u Zavičaju, časopisu Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, Slatini i Orahovici, te na Hrvatskom povijesnom portalu.

Nagrađen je dvjema pohvalnicama OŠ Vladimira Nazora Virovitica za zapažene rezultate na natjecanjima i promicanje ugleda škole u šk.god. 2008./2009. i 2009./2010. Na 125. obljetnicu rođenja Mare Matočec 13. listopada 2010. Vlatko je u dvorcu Pejačević u Virovitici predstavio svoju prvu knjigu Mara Matočec: prva hrvatska spisateljica, prosvjetno-kulturna aktivistica i političarka - biografija. Knjigu je izdao u vlastitoj nakladi uz financijsku podršku roditelja i donatora. Knjiga je predstavljena još u Koriji, Đelekovcu, Đurđevcu, Lekeniku i Zagrebu.

S preporukom Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i predsjednika Ivana Zelenbrza, prof. Vlatko je od 25. siječnja 2011. postao jedan od najmlađih članova Matice hrvatske u povijesti.
U suradnji s poznatom novinarkom Hrvatske radiotelevizije Nadom Prkačin, Vlatko je pokrenuo izradu dokumentarnog filma o Mari Matočec. Film je javnosti premijerno prikazan u srpnju 2011. godine.

S mentoricom, profesoricom  Zdenkom Kos sujedlovao je na županijskoj smotri LiDraNo predstavivši novinarski rad o Mari Matočec. Na Državnom natjecanju u Poreču 2011. sudjelovao je s radom Bilogorska istina za slobodnu Hrvatsku - operacija Otkos 10, mentori Miroslav i Ana Novosel. Taj rad objavljen je na Hrvatskom povijesnom portalu.

Vlatko je nedavno završio i svoju drugu knjigu, Sabrana djela Mare Matočec, koja će sredinom ove godine izdati nakladnička kuća Alfa. Trenutno priprema novi istraživački rad iz povijesti za natjecanje iz kojega će, najvjerojatnije, ponovno se izroditi nova knjiga.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Templarius
22.2.2012. 11:15
dragi vlatko... interesantno i poucno... jako dobra ideja... vrijedno pohvale... sve ti reslo sve ti cvalo
independente
16.1.2012. 23:00
lijepo je pročitati lijepu najavu i dobre vijesti.....


Još iz kategorije Virovitička povjestica