Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Poljoprivreda

Od stare „Ložione“ do reprezentativne kušaonice vina

  gjv           26.04.2018.         3695 pogleda
Od stare „Ložione“ do reprezentativne kušaonice vina

Projekt VINSKE PRIČE II., sufinanciran sredstvima  EU-a iz prvog poziva Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014.-2020., nastavljen je 24. travnja 2018.  svečanim obilježavanjem početka radova na rekonstrukciji stare „Ložione“ u kušaonicu vina, uvođenjem izvođača radova u posao od strane Nadzora, čime je i počeo teći rok izvršenja radova.

Uz čelnice grada Orahovice gradonačelnicu Ana-Mariju Petin i pročelnicu JUO Mariju Šafer te inženjera građevine Krešimira Pongraca, svečanom protokolu nazočili su Josip Mikolčić, pomoćnik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je uz mađarski grad Villany  treći partner u projektu, predstavnice Razvojne agencije Vidra koja je radila projekt, predstavnici izvođača radova tvrtke „Iver“ i predstavnici nadzora, BP Consulting.

-Danas svjedočimo početku radova kojima će stara „Ložiona“ biti uređena u reprezentativni prostor za prezentaciju i kušaonicu vina, kojom ćemo otvoriti mogućnosti vlasnicima OPG-a koji se bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina da prezentiraju svoje proizvode, a Grad će također imati prostor za organiziranje seminara, u budućnost za suvenirnicu. Riječ je  o velikom projektu, ukupne vrijednosti preko sedam milijuna kuna, a udio koji se odnosi na Grad Orahovicu iznosi 3,5 milijuna kuna. Najveći dio novca bit će utrošen upravo u same radove oko „Ložione“, kazala je gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Pomoćnik direktora TZ Virovitičko-podravske županije, Josip Mikolčić, među ostalim je rekao, da za priču o vinu koju je Orahovica počela graditi, nedostaje upravo takav objekt, kušaonica. – Objekt će u kratkom vremenu biti i završen i vjerujem da će doprinijeti marketingu i prodaji domaćih proizvoda, što je jedna od glavnih zadaća turizma- kazao je Mikolčić.

-„Suradnja s Gradom Orahovica na projektu Vinske priče traje od 2103. godine“, rekla je Mateja Cah, viša savjetnica za pripremu i provedbu projekata Razvojne agencije Vidra i dodala:

 „izgradnja ovakvog centra okupit će  sve vinare na jednom mjestu i omogućiti im prezentaciju proizvoda, kao u Mađarskoj u gradu Villany. Sigurna sam da nema boljeg primjera i zato želimo da to isto saživi  u Orahovici – rekla je Mateja Cah. “

Novoizgrađena kušaonica vina bit će uslužni prostor rekla je gradonačelnica Petin:

– Bit će to uslužni prostor, s točionikom, kuhinjom s pomoćnim prostorima. Taj će se prostor  preko galerije, otvorenim stubištem spajati s potkrovljem. Na mjestu gdje su nekada bili stambeni prostori bit će uređen izložbeni prostor. Krov će biti srušen i izgrađen novi, a tavan će postati potkrovlje s modernom predavaonicom. Bit će uređen  okoliš i  terasa ispred kušaone – zaključila je Petin.

Svi sudionici obilježavanja početka radova, obišli su prostor stare „Ložione“, koja bi, prema dinamici radova, novi izgled i funkciju, trebala dobiti za samo 120 dana. Kušaonica vina zasigurno će biti veliki doprinos unaprjeđenju turističke ponude grada Orahovice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda