Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Strip

Od Roka (sveca zaštitnika) do Roka (crtača stripova) – Poslanik dobrote

  Rudi Aljinović           12.08.2010.         5312 pogleda
Od Roka  (sveca zaštitnika) do Roka (crtača stripova) – Poslanik dobrote

Dobro je znano zašto kršćanski svijet štuje svetoga Roka: slovi  kao zaštitnik od kuge, smrtonosne pošasti koja je u prošlosti nerijetko harala svijetom, odnoseći tisuće i tisuće života.Crna smrt, kako su još nazivali kugu, Često je prijetila i našim krajevima i zato su se žitelji ugroženih sela i gradova utjecali zagovoru svetog Roka. Širom Hrvatske posvećene su mu brojne crkve i kapelice, a više je mjesta proglasilo svetog Roka svojim zaštitnikom: od Virovitice, Drniša, Bibinja, Lovinca, Lumbarde i Staroga Grada do Sutivana, Galgova, Klane, Zatona, Šepurina, Jazavice, Roždanika, Svetog Roka (u Lici), Prapratnice, Kreševa... Na Rokovo, 16. kolovoza (dan poslije Velike Gospe), posvuda se održavaju misna slavlja u svečevu čast, vjernici odlaze na tradicionalna hodočašća, okupljaju se na proštenjima. Uostalom, tako je širom katoličkog svijeta.

Živo i duboko štovanje svetog Roka ima se dijelom zahvaliti saznanjima o njegovu životu i dobrim djelima, koja se prenose od davnog četrnaestog stoljeća.

Štovanje dobrotvora i mučenika Roka uvelike su po cijeloj Europi proširili franjevci. Na čast oltara uzvisio ga je papa Grgur XIII. u 16. stoljeću. Tijekom vremena svetog se Roka počelo štovati i kao zaštitnika od gube, kolere i drugih zaraznih bolesti, kao sveca zaštitnika invalida, pa i kirurga. Najzad, svetoga se Roka zaziva kao zaštitnika domaćih životinja, napose pasa.

Do danas su o životu i čudesnim djelima svetog Roka napisana brojna djela. Njegov lik prikazali su mnogi slikari i kipari, ne samo u radovima koji ukrašavaju crkvene oltare, nego i umjetninama koje se nalaze po muzejima ili gradskim trgovima. Do svečevih nogu obično je prikazan pas koji mu je po legendi pomagao u nevolji. Sveti Rok česta je tema radijskih i televizijskih prikaza, o njegovu životu snimljeno je nekoliko filmova, tu su slikovnice namjenjene najmlađima, a i poneki strip.

Jedan je upravo u vašim rukama! I nije slučajno što je ta slikovna priča nastala baš u Virovitici, gradu kojemu je sveti Rok zaštitnikom, te što je autor crteža svečev imenjak Roko Idžojtić.

Ime toga crtača, akademski obrazovanog, zanimanjem likovnog pedagoga, nije nepoznato u svijetu hrvatskog stripa. Stripovima različite dužine i žanrova, što onih u karikaturalnoj, što u tzv. realističnoj maniri, posljednjih je desetak godina gostovao na stranicama brojnih periodičnih izdanja (tu svakako valja spomenuti fanzin virovitičkih stripaša "Gavran"), privukavši pozornost svojim prilično smjelim likovnim izrazom, kao i smislom za "geg" u humorističnim pasicama.

Slikovna priča o svetom Roku njegov je prvi strip-album i dosad najopsežnije i najambicioznije likovno djelo. Možemo odmah reći: riječ je o majstorskom uratku! Odlučivši se za razigran, "neizglačani" crtež koji prkosi "urednoj" stilizaciji uobičajenoj u komercijalnom stripu, zadržavši hitar i lak, neusiljen potez, Idžojtić je ostvario priču koja odiše svježinom. Povoljnom dojmu cjeline pridonose dinamika kojom su iscrtane figure u pokretu, slobodno formirana mreža slićica koja svaku stranicu stripa čini posebnom, te živahna, ekspresivna uporaba boje. U prikazu arhitekture, unutarnjih ambijenata, kostimografije, pa čak i sitnih uporabnih predmeta, očituje se crtačev smisao za oživljavanje atmosfere prošlih vremena, pa je uradak i u tom pogledu zanimljiv.

Dakako, strip je zasnovan na zanimljivoj priči i vješto sročenom scenariju i popratnom tekstu književnice Sonje Tomić, inače poznate po brojnim pričama i slikovnicama za djecu i mlade. U konkretnom slučaju, scenaristica je vješto ispreplela povijesne fakte i elemente legende o svetom Roku. Dapače, učinila je i poneki korak više, unijevši na primjer, u svoju priču zanimljivu epizodu o Rokovim dječaćkim "stripićima".

Ukratko: ovim albumom domaća strip-scena širi svoju sadržajnu lepezu, a mladež dobiva u svoje ruke djelo koje će malo koga ostaviti ravnodušnim.        

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije StripVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.